Újabb jelzést kapott Brüsszelből az Orbán-kormány

HírKlikk 2023. szeptember 23. 11:50 2023. szept. 23. 11:50

E hét elején Brüsszelben mutatták be azt a német és francia szakértők által összeállított tanulmányt, amely az Európai Unió működésének, döntéshozatalának és intézményrendszerének reformjára tesz ajánlásokat.

A jelentést a berlini és a párizsi kormány rendelte meg, de nem a hivatalos álláspontjukat tükrözi. A két ország inkább gondolatébresztőnek szánja a javaslatcsomagot a tagállamok és az uniós intézmények számára.

A Népszava cikke szerint a szakértők javasolják, hogy a felzárkóztatási támogatások felfüggesztésével járó jogállamisági eljárást ne csak a rendszerszintű korrupció esetén vesse be az EU, hanem akkor is, ha egy kormány szisztematikusan megsérti a demokratikus alapértékeket, például semmibe veszi a sajtószabadságot. Ennél súlyosabb következményekkel járna a 7. cikkelyes eljárás javasolt módosítása, a kutatók nemcsak a szankciók kiszabásához szükséges egyhangú döntés követelményét szüntetnék meg az állam- és kormányfői testületben, hanem felgyorsítanák és automatikussá tennék az elrendelésüket is. 

A lehetséges lépések az adott országnak járó támogatások megvonásától, a belső piachoz való hozzáférésének korlátozásán át, szavazati jogának a felfüggesztéséig terjednének. Mint a tanulmány szerzői megállapítják, ilyen súlyos szankciók elvennék az érintett tagállam kedvét attól, hogy az integráció belső körének a tagja maradjon, és inkább a laza társulás felé taszítanák. Bár nem nevesítik ajánlásaik célpontját, többen Magyarországra ismernek, mondván, íme a recept, az EU hogyan próbáljon megszabadulni legrenitensebb tagállamától.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom