Újabb kőbányát nyitnának – itt lehet tiltakozni ellene!

HírKlikk 2019. augusztus 27. 07:53 2019. aug. 27. 07:53

„Ezek az emberek úgy gondolják, hogy ez az erdő, ezek a fák, a benne lévő élőlények, a környék nyugalma, az utak épsége a levegő tisztasága nem ér többet 7 forint/ kilónál” – olvasható többek között a Pilisben tervezett erdőirtás és a Pilisvörösvár mészkő II. elnevezésű bánya újranyitása ellen útjára indított petícióban. E sorok írásakor már több mint 6,5 ezren tartották fontosnak az ügyet, nem csak helyiek, hanem szerte az országban élők. Az irtás még megállítható – ma este lesz közmeghallgatás Pilisvörösváron.

„Ez most tényleg rajtunk múlik. Ha mi emberek, akiknek fontos a természet és hogy a gyerekeinknek még legyen hol élniük, nem teszünk valamit, akkor nem lesz, ami megállítsa őket. Ezt nem szabad hagynunk. Írd alá a petíciót, mutassuk meg, hogy nem fogjuk ölbe tett kézzel nézni, hogy aprópénzre váltják a gyerekeink jövőjét!” – áll a felhívásban, amely arra kér mindenkit, hogy vegyenek részt az augusztus 27-én (kedd) 18:00 órára meghirdetett közmeghallgatáson, amit Pilisvörösváron, a Művészetek Háza színháztermében tartanak.

A C&C Property Holding Kft. (honlapjukról túl sok minden nem derül ki) szeretne újranyitni egy régi bányát a Pilis szívében, Natura 2000-es besorolású területek közepén. Több ezer idős fát ki akarnak vágni, hogy meg tudják kezdeni a fejtést ezen a három hektáros (30 000 négyzetméteres) területen. A kitermelt anyagot – zúzott követ, azaz murvát – Piisvörösvár felé, az erdőn keresztül, közel 3 kilométeres úton vagy Pilisszántó felé tudják csak elszállítani, alig 100 méterre érintve a lovastanyákat és mindössze 350 méterre a lakóépületektől.

És engedély sem kell a bánya újranyitásához: „Hiába, hogy egyik település önkormányzata sem kér a beruházásból. Az eljáró hatóságok azt mondják, hogy mivel a bánya korábban csak szüneteltetve lett és nem bezárva, ezért a jogszabályok ezt nem írják elő. És különben sincs semmi kiemelten fontos a környékén”. 

 „Ez most tényleg rajtunk múlik. Ha mi emberek, akiknek fontos a természet és hogy a gyerekeinknek még legyen hol élniük, nem teszünk valamit, akkor nem lesz, ami megállítsa őket. Ezt nem szabad hagynunk” – szól a felhívás.

A pilisvörösváripolgármesternek a bánya tervezett újranyitása és a közmeghallgatás kapcsán közzétett – részletekbe menő, térképekkel illusztrált – a közleményét itt találhatja.

A petíciót pedig itt írhatja alá.

Forrás: Hírklikk