Újabb pénzlopásra készül a kormány

NVZS 2020. február 5. 13:26 2020. feb. 5. 13:26

„Ennek semmi köze a gazdaságfejlesztéshez, egész egyszerűen egy politikai bosszú, aminek lesznek még állomásai” – szögezte le Wittinghoff Tamás, arra a hírre, hogy a kormány módosítani akarja a helyi iparűzési adó rendszerét. Varga Mihály pénzügyminiszter szavai szerint, „erősíteni a beruházásokat és csökkenteni a területi egyenlőtlenségeket”. A budaörsi polgármester úgy véli, az rendben van, hogy a versenyképességet növelni kell, az adót pedig csökkenteni, „de a kormány ezzel a lépéssel nem erre készül, hanem az eleve forráshiányos önkormányzatoktól készül ellopni pénzeket”. A polgármester elképesztőnek tartja ezt az újabb, az önkormányzati autonómiát is csökkentő lépést.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács keddi ülésén ismertette Varga Mihály a helyi iparűzési adót érintő, tervezett – megfogalmazása szerint – könnyítéseket, amelyeknek „elsősorban a beruházások fokozására, a kutatásfejlesztésre és a területi egyenlőtlenségek csökkentésére kell összpontosítaniuk”. Egyrészt eltörölhetik az adó decemberi feltöltési kötelezettségét, mégpedig 2021-től. Másrészt az értékcsökkenési leírást levonhatóvá tennék az adóalapból, harmadrészt pedig lehetővé tennék, hogy a vállalkozások a kutatásfejlesztésre fordított költségeik ötszörösét levonhassák az adóalapból. „Előkészítés és egyeztetések után a javaslatok a kormány elé kerülhetnek” – mondta Varga Mihály.

Homályban tapogatódznak

Ám egyelőre ennek nyoma sincs. Wittinghoff Tamás elmondta, hogy a hír hallatán, nyomban kereste Gémesi Györgyöt, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökét, Gödöllő polgármesterét, aki azonban tőle értesült magáról a tervről. A budaörsi polgármesternek e cikk írásáig ugyan nem sikerült elérnie a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnökét, Schmidt Jenőt, de alacsonyabb szinten beszélt ottani emberekkel, akik szintén nem hallottak semmiféle egyeztetésről.

Ami pedig a tervezett lépéseket, azok hatását illeti, egyelőre csak homályban tapogatódzhatnak mind a vállalkozások, mind pedig a települési önkormányzatok. A részletek nem ismertek, így leginkább „homályos, hogy pontosan miből, hogyan, milyen mértékben mérsékelik majd az adó alapját a vállalkozások, azaz, becsülni sem lehet, mekkora összegekkel csökkennek a települések saját bevételei”. Így ő már a hír hallatán kérte a szakembereit arra, hogy próbáljanak valamit számolgatni, becsülni, de egyelőre ezt nem tudják megtenni, amíg nem ismertek a konkrétumok, a részletek.

Súlyos következmények várhatók

Az biztos, hogy súlyos következményekkel jár majd ez a lépés Budaörs számára, amely már évek óta perben áll az állammal az iskolák állami kézbe vétele után tőle törvénytelenül elvont pénzek miatt. A település a mintegy 12,5 milliárd forintos éves költségvetéséhez képest, helyi iparűzési adóból 7 milliárd forintot meghaladó bevételhez jut. Kimondható tehát, hogy ez adja a költségvetés gerincét.

Mindenesetre Wittinghoff szerint, a lépésnek köze nincs a gazdaságfejlesztéshez, egész egyszerűen, egy politikai bosszút lát benne, aminek még lesznek állomásai. „A célpontjai ennek az egésznek a tavaly október 13-án ellenzéki kézbe került települések” – tette hozzá.

 „Azzal persze egyet lehet érteni, hogy növelni kell a versenyképességet és csökkenteni az adókat, de elfogadhatatlan, hogy a kormány ezt az eleve forráshiányos önkormányzatokra terheli – az más lenne, ha kipótolná az így kieső pénzeket, amiről persze naivan mondhatnám, hogy megteszi, de...” – fejtette ki. „Egyáltalán, ha a vállalkozások terheit akarja csökkenteni, akkor miért teszi ezt az önkormányzatok kontójára, miért nem az állami költségvetés terhére?” – teszi fel a kérdést.

Hol a hatásvizsgálat?

De ezen túl is, sok sebből vérzik ez az egész ügy. Wittinghoff tart attól, hogy nem készült hatásvizsgálat, pedig meg kell futtatni különféle szakmai és érdekképviseleti fórumokon az önkormányzati autonómiát is érintő változásokat. Arról nem is szólva, hogy a törvénykezésnek van egy szabályos menete – ezt persze nem nagyon szokták betartani, inkább kikerülik úgy, hogy képviselői indítványokkal változtatják meg a törvényeket – mondta.