Újabb terhet rakna a beteghordók nyakába a Belügyminisztérium

HírKlikk 2024. szeptember 4. 17:10 2024. szept. 4. 17:10

Pótolhatatlan segítők tűnhetnek el a műtőkből, ha kihirdetik azt a jogszabályt, amely átírja a munkaszervezési szabályokat. A Belügyminisztériumnak a Magyar Orvosi Kamarához eljuttatott tervezete az eddigi havi kettő helyett akár hatszor is kötelezhetőek lennének az ágazatban dolgozók ügyeletre. 

A többletmunka díjazását is drasztikusan visszavágja a javaslat – írta a Népszava. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke szerint mindez azért is érhetetlen, mert már most is alig lehet kiállítani az ügyeleteket, ráadásul az éjszakai műszakokban sem adhatna a jövőben magasabb ügyeleti díjat a munkáltató, mint a délutániakban. Mint mondta, ha ez a változás megtörténik, akkor tömegesen hagyhatják el a pályát például a műtéti asszisztensek, betegszállítók, laborasszisztensek. Az ő havi jövedelmükben ugyanis 50 vagy akár 200 ezer forintot is jelent az ügyeleti díj, amelyet most elveszítenének a tervezett szabályozással.

Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) korábbi elnöke a lapnak elmondta: a beteghordók többsége ahhoz, hogy meg tudjon élni, a pihenőidejében munkát vállal, burkol, kertet ás, kőműves mellett robotol. Ha még tovább szorongatják, kénytelen lesz váltani és otthagyni a betegtologatást.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom