Ukrajna híveinek még Trump esetleges visszatérése előtt cselekedniük kell

HírKlikk 2023. december 7. 20:05 2023. dec. 7. 20:05

Most mindennél fontosabb, hogy Ukrajna és támogatói készüljenek fel Trump visszatérésére. Ez azért is húsba vágó, mert Trump elnökségének egyik következménye az volna, hogy Oroszország előretörne, amitől viszont még jobban destabilizálódna Európa, ezt pedig Washington nemzetközi tekintélye  igencsak megszenvedné. 

A The Washington Post szemleírója szerint időben kell lépni, hogy Kijev a lehető legjobb helyzetben várhassa, bármit is tesz az újjáválasztott elnök. Trump nem kötelezte el magát Kijev megsegítése mellett, saját pártjának tagjai pedig folyamatosan az orosz propagandát visszhangozzák. 

Washington most még megteheti, hogy felgyorsítja a hadi szállításokat, és jelentős mennyiségű fegyvert, illetve muníciót tárol be Kelet-Európában. Ha már ott van, Trump aligha viteti azokat haza. Emellett a mostani kormánynak olyan hosszú távú biztonsági tervet kell kidolgoznia az ukránok számára, mint amilyet Obama léptetett életbe Izrael érdekében.

Végül pedig mindkét párt vezetőinek fokozott erőfeszítéseket kell tenniük, hogy meggyőzzék a szavazópolgárokat: érdemes segíteniük Kijevet, ugyanis Trump újbóli hatalomra kerülése  sem vetne véget a háborúnak, és lehet, hogy Amerika is belekeveredne. Hszi Csin-ping pedig felbátorodna, hogy még agresszívabb legyen Tajvannal szemben. Ukrajna híveinek cselekedniük kell, hogy mérsékeljék ezeket a kockázatokat – hangsúlyozta a szerző.

(A The Washington Post cikke csak előfizetők számára olvasható.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom