Ukrajnában már nem tabu bírálni Zelenszkijt

HírKlikk 2023. december 7. 18:40 2023. dec. 7. 18:40

Ukrajnában megdőlt egy tabu: egyre hangosabban megszólalnak Volodimir Zelenszkij elnök első bírálói – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Miközben az ország változatlanul hatalmas kihívások előtt áll, csalódást okoznak a kormány kommunikációs hibái.

A német konzervatív lap jelentése szerint Ukrajnában már nem tabu Zelenszkij bírálata, és ennek csak az egyik oka a második háborús tél, amelyre az elnök kevés befolyása van. Sokkal fontosabb tényezők a kormány hibás lépései, amelyeket mind a kommunikáció, mind a politika területén elkövetett.

Híresztelések kerültek forgalomba arról, hogy súlyos helyzet alakult ki a politikai és a katonai vezetés között, és ez megingatta a kormányt. A híreszteléseket Zelenszkij és környezete táplálja, noha erre a katonák nem adtak okot. Ezt tetézi az ellenzékkel szembeni magatartás, amely részben azt a benyomást kelti, hogy a kormány a nemzeti egység hangsúlyozásának leple alatt igyekszik a margóra szorítani az ellenzéket.

Példa erre az, hogy Petro Porosenko volt elnöknek megtiltották, hogy Magyarországra utazzon. Az ilyen lépések csorbítják Ukrajna, mint túléléséért küzdő demokrácia tekintélyét. Az pedig különösen kritikus, hogy egy olyan időpontban történik, amikor a legfontosabb szövetségeseknél egyébként is Ukrajna kárára kezd változni a hangulat.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom