Ungár: Fekete-Győr javaslata csak nagyon rossz hatékonysággal működne

HírKlikk 2021. január 13. 19:30 2021. jan. 13. 19:30

Az LMP politikusa elismeri, hogy a javaslat vitára érdemes, azonban nem ért egyet vele.

„A Momentum mai javaslata, amely szerint kapjon százezer forintot mindenki, aki beoltatja magát, vitára bizonyosan érdemes. Ma valóban a két legfontosabb feladat, hogy minél előbb, minél több embert be tudjunk oltani, végképp legyőzve ezzel a vírust, az addig hátralévő időszakban pedig minél gyorsabb és hatékonyabb anyagi segítséget nyújtsunk azoknak, akik önhibájukon kívül lehetetlen helyzetbe kerültek az elmúlt hónapokban” – kezdi Facebook-bejegyzését Ungár Péter.

Az LMP politikusa úgy látja, hogy a kezdeményezés valóban segíthet növelni az oltási hajlandóságot, és anyagi segítséget is nyújt a vírus miatt – önhibájukon kívül – lehetetlen helyzetbe kerülteken, de csak „nagyon rossz hatékonysággal”, mindez 800 milliárd forintba kerül.

„Egyrészt még nagyon úgy néz ki, hogy hónapokig nem az oltási hajlandóság, hanem a rendelkezésre álló vakcina lesz a szűk keresztmetszet, amit ráadásul nagyon helyesen, egyelőre meghatározott sorrendben kapnak meg az emberek. Azaz nem az kapna először pénzt az államtól, aki leginkább rászorul, sőt, lehet, hogy neki még hónapokat kellene várnia. Másrészt azzal, hogy alanyi jogon jár, olyan emberek is megkapják, akik nincsenek rászorulva, ezzel párhuzamosan viszont százezer forint nem oldja meg azoknak a gondjait, akik hónapok óta nem kaptak fizetést” – részletezi Ungár, aki szerint differenciálni kéne a juttatást.

„Nekem ne járjon egy forint se, de egy munkanélküli pincér, aki egy családot próbál eltartani, kapjon sokkal többet” – fogalmaz.

Az LMP politikusa szerint ugyanakkor sokkal fontosabb lenne száz százalékra emelni a táppénzt, „rendes bérpótlékot fizetni” minden szektorban az állásukat elvesztőknek, és az álláskeresési járadékot legalább kilenc hónapra meghosszabbítani.

„Ezek is kevesebbe kerülnének, mint sok felesleges költés és sokkal hatékonyabb segítséget nyújtanának mindennél, mint amit a kormány eddig csinált” – zárja bejegyzését Ungár.

Forrás: Facebook