Uniós pénzek – a kormány helyett a felhasználóknak

Nagy Mariann 2023. november 6. 12:30 2023. nov. 6. 12:30

Szigorú külső ellenőrzéssel szabadíthatná fel a tudományos kutatásra és az Erasmus diákcsere-programokra Magyarországnak szánt összegeket az Európai Unió.

Az Európai Parlament többsége kedden várhatóan elutasítja az Európai Bizottság tervét, hogy felszabadítson Magyarország számára bizonyos zárolt összegeket – értesült a Politico hírportál. 

Eszerint a parlament nem fog hozzájárulni, hogy „engedjenek a magyar zsarolásnak, hiszen továbbra is él a korrupció és megsértik a jogállami normákat. Orbán Viktor viszonya Oroszországhoz és Ukrajnához tovább távolította az országot az uniótól. Orbán jelképes kézfogása a háborús bűnökkel vádolt Putyinnal tovább csökkentette a kormánya iránti „maradék jóindulatot”.

Mindennek ellenére, lehetséges bizonyos kompromisszum. Gwendoline Delbos-Corfield, francia zöldpárti képviselő, az Európai Parlament magyar ügyekben illetékes jelentéstevője azt mondta a portálnak: az uniónak fel kellene szabadítania pénzeket a magyar egyetemek és az ország tudományos kutatása számára, hogy jelezzék a magyar polgároknak, támogatják őket.  

A képviselő szerint nincs igazán haladás a kérdésekben, amelyek miatt felfüggesztették a kifizetéseket. Nincsenek intézkedések a korrupció ellen, nem független az igazságszolgáltatás és állami kézben maradnak a privatizált egyetemek. Amennyiben azonban megfelelő formában folyósítják az Erasmus-programokat és a tudományos kutatást szolgáló összegeket, „meg tudják akadályozni, hogy a pénzek egy korrupt rendszer kezébe kerüljenek”

Az egyik lehetőség, hogy a pénzügyi alapokat közvetlenül az Európai Bizottság irányítása alá helyezik, az elosztásba nem kapcsolva be a „rabul ejtett” egyetemeket. A másik mód: új, független intézmény felállítása Magyarországon a pénzek elosztására, amelyhez a kutatók és az egyetemisták közvetlenül fordulhatnak. 

Az is elképzelhető, hogy ilyen független testület külföldön működik a feladattal, hogy ossza a tagállamoknak a pénzeket, amelyeket csak magyar kutatók és diákok kaphatnak. Az Erasmus alapból emellett támogathatnák az uniós országokban tanuló magyar diákokat, egyúttal nem finanszíroznák, hogy uniós diákok korrupt magyar egyetemeken tanuljanak, javasolta a francia képviselőnő.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom