Upor László az SZFE vádjairól: nem szorul magyarázatra, ha a mostohább körülmények ellenére is minket választanak

Harkai Péter 2021. augusztus 17. 12:32 2021. aug. 17. 12:32

A 2019-ben indult filmes, rendező és operatőr osztályainak hallgatói elhagyják a Színház és Filmművészeti Egyetemet, tanulmányaikat szeptembertől a Freeszfe Egyesületen belül folytatják. Az SZFE volt rektorhelyettese szerint ez is azt bizonyítja, hogy nem önképzőkörként kapott a Freeszfe jeles európai elismerést.

Az SZFE vasárnapi közleményében tudatta a világgal: nagy szomorúsággal veszik tudomásul, hogy több mint negyven hallgatójuk inkább a Freeszfe Egyesület oktatását igényli szeptembertől. Mindebben „természetesen” tudatos rombolást látnak „egy felsőoktatási akkreditációval nem rendelkező, államilag elismert diplomát kiadni nem jogosult önképző egyesület” részéről, miután – álláspontjuk szerint – saját tanfolyamaikba édesgetik a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjait. Pedig százmilliós nagyságrendben bevásároltak külföldön a legmodernebb filmtechnikai eszközökből – és mégsem kell a képzésük.

Arról nem ejtettek szót a közleményükben, hogy a bőséges kormányzati támogatás ellenére, mi indokolja több szakon is a 800 000-950 000 forintos tandíjat – egy félévre.

Történik mindez annak ellenére, hogy az SZFE szerint „az intézmény több mint 150 éves történetének legnagyobb megújulási és fejlesztési folyamata zajlik” és hatalmas mértékű a túljelentkezés, bár a csak szóban beharangozott eredményeikből vajmi kevésről értesülhettünk. Ellentétben a Freeszfe Egyesülettel, amely a folyamatos és destruktív támadások ellenére, öt európai egyetemmel együttműködve, 200 diák külföldi és hazai oktatását biztosítja szeptembertől.

„A filmes osztályok felvétele nem egyik napról a másikra történt, ez egy hosszas adminisztrációs folyamat és nem ’édesgetés’ eredménye” – válaszolta Upor László arra a kérdésünkre, hogy mikor értesültek a jelentős létszámú átjelentkezésről. Arról nem beszélve, tette hozzá, hogy nem csak ez a 40 hallgató jött át az SZFE-ről az elmúlt időben, eddig is vagy százan átjelentkeztek. „Ezt az Emergency Exit elnevezésű komplex programot pedig, amit a külföldi egyetemek partnerségével sikerült kidolgoznunk, az Európai Parlament idei Európai Polgár díjával ismerte el”. A diákok felvétele komoly előkészítéseket igényel, egyeztetni kell a külföldi partner egyetemekkel, hogy kiket, milyen képzésekre tudnak átvenni, mindez komoly egyeztetéseket igényel. Mindehhez ismerni kell a tanárok munkásságát, a hagyományaikat, a tevékenységük színvonalát, tehát egy jóval komplexebb feladatról van szó a felvételiknél s azok kreditálásánál, semmint szimpla „csábításról”. A hallgatók, a fogadó intézmény és a Freeszfe munkatársai közti egyeztetés során alakul ki a munkakapcsolat és a felvétel, mindez több hónapos folyamat eredményeként.    

Az SZFE-ről távozó diákok motivációja pedig véleménye szerint nem szorul különösebb magyarázatra. Az, ahogyan a régi szeretett, bár mostoha körülmények között működő intézményük új vezetői bánnak a társadalommal, „a mi kis társadalmunkkal”, azt nem kell külön kommentálni. Ha valakinek nincs kedve vagy gyomra abban részt venni és inkább vállalja, hogy mostohább körülmények közt folytatja, ezt nem kell külön megindokolni. „Ha valakinek fontosabb, hogy azoktól a tanároktól tanuljon a továbbiakban is, akiket annak idején választott, és ezt akár mostohább körülmények között is vállalja, ez nem szorul magyarázatra”. Ezt az oktatást pedig többen honorárium nélkül is vállalják a Freeszfe művésztanárai közül. Az SZFE jelenlegi pánikhangulatát igazolja, ha mindezt egy titokzatos összeesküvésnek tudja be. 

Arra a kérdésre, hogy betelt-e a hallgatói létszám, Upor László elmondta, hogy az egyesület ősztől kétféle oktatást nyújt a jelentkezőknek. Az egyik változatban azoknak a hallgatóknak biztosítanak külföldi oktatást a társegyetemekkel együttműködve, akik régen az SZFE-n tanultak, de a továbbiakban nem kívánnak élni az ottani lehetőséggel. Itt nincs létszámhatár, ezt abszolút és alapvető kötelességüknek tekintik. A másik feladat, hogy a Freeszfe saját képzéseit biztosítsák, amikre komoly túljelentkezés tapasztalható az új hallgatók részéről.

Kevés szó esett eddig a nyilvánosság előtt arról a furcsa ellentmondásról, hogy az SZFE vezetéséből eddig megszólaló Szarka kancellár, Vidnyánszky Attila és tán még Szarvas József színész is valamilyen ködösen megfogalmazott és felvázolt konzervatív szellemű oktatási attitűdről beszélt. Arról egyikük sem ejtett szót, hogy ezt a nemzeti értékeken alapuló emelkedett művészeti szellemet a bőséges kormánytámogatások ellenére, súlyos 800 000-950 000 forintos féléves tandíjért kínálják több szakon is. Elkerülhetetlen kérdés, hogy a Freeszfe, ami ráadásul egyesületi, tehát magánfinanszírozású formában és nem kormány-dotáltan működik, képes-e bármilyen alternatívát nyújtani az anyagiak terén?

Upor László őszintén beismerte, hogy nem követi az SZFE honlapját, de a korrektség igényével közölte: az SZFE képzése mindig is pénzigényes volt, mivel maga a szakma is komoly anyagi alapokon működik. Ráadásul mindez kis létszámú osztályokkal, nagy humán erőforrással és technikai háttérrel tud csak működni. Aki állami finanszírozást, ösztöndíjat szerez, természetesen térítésmentesen tanulhat, akinek ez nem sikerül, annak vállalnia kell a tandíjat mindig s mindenhol. „Az egy másik kérdés, hogy ezeket mi próbáltuk kompenzálni az egyetemen”. Azt viszont erkölcsi kötelességüknek tartják, hogy az SZFE-ről a Freeszfe Egyesületben továbbtanulóknak semmilyen tandíjat nem kell fizetniük. Az új, meghirdetett képzéseik náluk is fizetősek, de nagyságrendekkel kedvezőbbek, mint az említett alapítványi képzésre meghirdetettek.

Végül arról érdeklődtünk Upor Lászlótól, hogy az elmúlt év viharai ellenére, milyen létszámban sikerült egyesületi formában befogadni a hallgatókat? „Most 180-200 fő közötti a létszám” – válaszolta. Tekintve, hogy az SZFE teljes hallgatói létszáma 450-500 fő körül mozgott és a bőkezű fizetéseket, az ingatlanokat, a hátteret, az infrastruktúrát bőséggel dotálja az állam, több mint sikerként értékelhető, amit önerőből elért a Freeszfe. „Ez mindenképpen egy hatalmas dolog, egyedülálló teljesítmény. Az Európa Parlament díja is egy olyan projektet honorált, ami eddig nem volt és kivételes európai összefogással valósult meg, hogy egy nehéz helyzetbe került, hányatott sorsú intézmény diákjai folytatni tudják a tanulmányaikat. Erre a történetre csak büszkék lehetünk” – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére Upor László, a Freeszfe Egyesület tagja, az SZFE volt rektorhelyettese.