Üzletek húsvéti nyitva tartása: erre kell figyelni!

vazsu 2019. április 15. 09:51 2019. ápr. 15. 09:51

„Önmagában nem okoz sem zavart, sem kiesést a kereskedelemben a négynapos munkaszüneti hosszú hétvége, ugyanis átrendeződik a fogalom, az emberek előtte és/vagy utána lebonyolítják a tervezett vásárlásokat” – mondta a Hírklikk megkeresésére az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Vámos György szerint hozzászoktunk már az ilyen hosszú munkaszünetekhez.

2016-ban jelentették be, 2017-ben törvényileg rögzítették, s már abban az évben be is vezették a nagypénteki munkaszüneti napot. Ezzel négynapossá vált a húsvéti ünnepi hétvége, ami átrendezte a vásárlási lehetőségeket és ezzel a szokásokat is. Az üzletek – bizonyos kivételektől eltekintve – ugyanis pénteken, vasárnap és hétfőn is zárva lesznek, s csak szombaton nyitnak majd ki.

Mit jelent egy ilyen négynapos ünnep a kereskedelem számára? – kérdeztük az OKSZ főtitkárát, aki szerint kiesést nem fog ez hozni az ágazatban. Már van tapasztalat az ilyen négynapos ünnepi hosszú hétvégére, a húsvétire is, „s a Központi Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják, hogy semmi törés nem következik be ilyenkor a kereskedelemben, nem szenvednek el a szereplők kiesést a forgalomban”. Csak éppen átrendeződik a bevásárlás időzítése – mondta.

Az élelmiszerbevásárlásokat nagyrészt előre hozzák az emberek, de aki akar, az szombaton tud még boltba menni, hiszen a nagy élelmiszerboltok mind nyitva vannak, s egyébként a kisebbek közül is számos. Az iparcikkesek közül inkább a kisebbek maradnak zárva, de a tervezett vásárlásokat az emberek előtte vagy utána úgyis megejtik.

A munkaszüneti (ünnep)napokon a munka törvénykönyvében rögzítettek szerint kötelező bezárni a boltokat, a tilalom alól azonban vannak kivételek. Ilyenek például a 24 órán át nyitva tartó kisboltok, ha a tulajdonos vagy kisegítő családtagja áll a pult-kassza mögött, a benzinkutakon lévő élelmiszerboltok vagy éppen a virág- és édességüzletek.

Szombaton csak a nagy bevásárlóközpontokkal ilyen módon szerződő boltoknak kötelező kinyitni, de általában a nagyok mindenütt várják a vásárlókat, a kisebbek azonban gyakran inkább zárva tartanak. Ami kötelező: a zárva maradás mellett döntőknek tájékoztatniuk kell a vevőket a megváltozott nyitva tartásról.  

A kereskedelmi dolgozóknak persze az nagyon jó, hogy többségük négynapos, de legalább 1+2 napos pihenőt élvezhet, ám a csütörtöki rohamban vélhetően alaposan le fognak amortizálódni, nem szólva azokról az élelmiszerboltok dolgozóiról, amelyek szombaton is várják majd a vevőket.

A kereskedelem idén Húsvétkor:

Április 18. csütörtök: az üzletek nyitva

Április 19. péntek, Nagypéntek: az üzletek zárva

Április 20. szombat: szokásos szombati munkarend

Április 21. Húsvétvasárnap: az üzletek zárva

Április 22. Húsvéthétfő: az üzletek zárva