Van, akinek három oltásra van szüksége a kínai vakcinából

HírKlikk 2021. március 14. 05:00 2021. márc. 14. 05:00

Az Egyesült Arab Emirátusokban a kínai Sinopharm vakcina klinikai vizsgálatának folyamatában a harmadik adagot is elkezdték beadni az oltóanyagból.

A Sinopharm kínai vakcinája (BBIBP-CorV) egy teljes elölt vírust tartalmazó, koronavírus elleni oltóanyag, Magyarországon rengetegen megkapták már. Az előírás szerint az első dózis után 21 nappal kell beadni az emlékeztető oltást. Ám van olyan hely, ahol már harmadik adagot is beadnak: az Egyesült Arab Emírségek – írta az Index a Wall Street Journal (WSJ)cikke alapján.

A vizsgálatban részvevő orvosok szerint a második dózis kínai vakcina után sem keletkezett megfelelő mennyiségű ellenanyag többek szervezetében, ezért van szükség egy harmadik oltásra is.

A vizsgálatot koordináló G42 Healthcare nem árulta el, hogy hány beoltottnál van szükség még egy oltásra. Farida al-Hosani kormányszóvivő csak annyit mondott egy helyi lapnak, hogy minimális számú emberről van szó. A Sinopharm pedig nem nyilatkozott a hírről.

A WSJ újságírója nyolc emberrel tudott beszélni, akik három adagot kaptak.

„Amikor megkaptam a hivatalos jelzést, hogy jöjjek, nem adtak magyarázatot arra, miért kell beadni a harmadik oltást. Csak annyit mondtak, hogy jöjjek az emlékeztető oltásra” – fejtette ki egyikük a lapnak.

Az abu-dzabi egészségügyi hivatal vezető kutatója kijelentette, hogy a harmadik oltás beadása egyáltalán nem rutinszerű, és nem volt hivatalosan tervezett. Ugyanezt mondta a dubaji Aster Kórház egyik pulmonológusa is, hozzátéve: a harmadik dózist hat hónappal az első oltás után lenne ideális beadni, amikor az antitestszint már alaposan lecsökken a szervezetben.

Forrás: Index