Van okuk reménykedésre a magyar devizahiteleseknek a horvát ítélet után?

HírKlikk 2021. február 8. 06:24 2021. feb. 8. 06:24

Nyertek a horvát devizahitelesek, a javukra döntött az alkotmánybíróság. A Blikk dr. Czirmes György jogásztól kérdezte, hogy miről is szól az ítélet?

A szakember szerint azt mondta ki a bíróság, hogy a hitelfelvételkor érvényes árfolyamon kell elszámolni, vagyis, ha az árfolyam bármilyen irányban eltér, az a pénzintézetek kockázata. Így hiába gyengült a horvát fizetőeszköz a svájci frankhoz képest, a törlesztőrészletek nem emelkedhettek volna a határozat szerint. A bíróság egyedi döntést hozott, azaz minden horvát érintettnek külön kell perelnie, hogy ezt érvényesíthesse.

– Reménykedhetnek-e hasonló döntésben a magyar devizahitelesek? – tette fel a kérdést a Blikk újságírója.

– A múlt év nyarán született egy kúriai állásfoglalás, ami azt mondta ki, hogy a bankok a laikus adóssal húsz százalékos árfolyamkülönbségig számolhatnak el, mert ez még benne van az elfogadható kockázatviselésben. Ez azt jelenti, hogyha valaki 150 forintos svájcifrank-árfolyamon veszi fel a hitelt, azzal 180 forintos árfolyamig lehet elszámolni, miközben az elszámolási árfolyamot évekkel ezelőtt 265 forintnál rögzítették. Ennek a szabálynak előfeltétele, hogy a szerződés egy része legyen semmis, de ez az esetek többségénél nem lehet akadály, mivel a tájékoztatás nem volt tisztességes.

Becslése szerint több százezer embert érinthet, beleszámítva azokat is, akiknek felmondták szerződésüket, mert nem tudtak teljesíteni.

Forrás: Blikk