Váratlan támadás érte a kormányt! Baráti tűz alatt Orbán Viktor

HírKlikk 2017. március 21. 06:19 2017. márc. 21. 06:19

Amerikai és európai jobboldali véleményformálók, kutatók, elemzők, think-tankek vezetői fordultak nyílt levélben az Orbán-kormányhoz, hogy tiltakozzanak a magyar civil szervezetek kormányzati vegzálása ellen.

A levelet az ngocrackdown.com oldalon tették közzé, az aláírók közt olyan ismert jobboldali, republikánus, konzervatív agytrösztök képviselői szerepelnek, mint az American Enterprise Institute (mely szervezettől 2001-ben Orbán Viktor díjat vett át), a Hudson Institute, az Atlantic Council vagy az Adam Smith Institute - írja az Index.
Kiemelik, hogy nem kell feltétlenül egyetérteni Soros Györggyel, de a konzervatívok is elismerik az emberi jogok védelmében tett erőfeszítéseit. Egyben megdöbbenésüknek adnak hangot, amiért a magyar kormány intézkedései Vlagyimir Putyin kritikus hangokat elnyomni akaró intézkedéseit idézik.

Az amerikai szervezetek figyelmét a témára a magyarországi Szabad Piac Alapítvány hívta fel, melynek tiszteletbeli elnöke Kész Zoltán független parlamenti képviselő. Hajba Máté, az alapítvány igazgatója az Indexnek a kezdeményezésről azt mondta, hogy "a konzervatív gondolkodásmóddal nem fér meg a civil szféra megcsonkítása, külföldi barátaink is ennek a véleménynek kívánnak hangot adni."

A levél teljes szövege ide kattintva olvasható magyarul.