Vasárnaptól drágul az útdíj, januártól még nagyobb gondok lesznek

HírKlikk 2023. szeptember 30. 15:20 2023. szept. 30. 15:20

Pár hónapon belül kétszer emelik a magyar utakon a díjakat. A szakmai szervezet, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete hiába tiltakozik, akár 80 százalékos drágulás is jöhet.

Emelkednek az útdíjak a HU-GO rendszert használó nehézgépjárművekre október 1-jétől, a növekedés mértéke átlagosan 17,6 százalék lesz. Az emelést a Központi Statisztikai Hivatal júliusi adata alapján határozzák meg, az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – írja az Economx.hu (korábbi Napi.hu). Ugyan az MKFE kérte a kormányzatot, hogy az emelés ne lépjen életbe, ám a határozat megjelent, így október 1-jétől, vagyis vasárnaptól már alkalmazzák is.

A szakmai szervezet szerint ennél nagyobb problémát jelent, hogy a jövő év elejétől is komoly változások életbe lépnek. Az egyesület szerint a még egyeztetésen lévő javaslat további jelentősebb drágulással járhat, ami akár 30-80 százalékos költségnövekedést is hozhat az egyes kategóriákban. Mindez párosul a fizetett útszakaszok kiterjesztésével, és újabb járműkategória bevonásával a HU-GO rendszerbe.

A jövő évi változásoknál az sem mellékes, hogy a költségvetésben 150 milliárd forint plusz bevétellel számolnak, így összesen 480 milliárd lehet a teljes bevétel.

További részletek itt.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom