Védelmébe vette Matolcsyt Orbán

HírKlikk 2020. szeptember 28. 16:45 2020. szept. 28. 16:45

„A nacionalista Orbán, aki több mint tíz éve van hatalmon, most a kormányzásával szembeni legnagyobb kihívás előtt áll, mert a várakozások szerint, a gazdaság idén akár hat százalékkal zsugorodik, miközben nő az új koronavírus-megbetegedések száma. A gazdasági gyengeség fenyegetést jelenthet Orbán számára, aki 2022 első felében parlamenti választásokra készül” – írta a Reuters. Orbán Viktor pénteken Brüsszelben nyilatkozott a brit hírügynökségnek, s a többi között azt fejtegette, hogy a járvány utáni gazdasági újraindítást a befektetések ösztönzésével és az adók csökkentésével akarja elérni.

„Befektetés, befektetés, befektetés, adócsökkentés és befektetés. A befektetésre koncentrálunk, mert ha van befektetés, akkor van munkahely”– mondta a Reuters  hírügynökségnek Orbán Viktor.

Ez szerinte elegendő lesz az újbóli növekedés eléréséhez, még ha Magyarország nem is részesül az EU 750 milliárdos újjáépítési alapjából. A kérdésre, hogy a kormány szándékozik-e folytatni az egy hónappal ezelőtt lejárt munkahely-támogatást, Orbán Viktor azt mondta, „Ha lesz okunk, hogy ezt tegyük, meg fogjuk tenni, de egyelőre inkább a befektetésekre koncentrálunk”. 

A Reuters rámutatott: korábban a gazdasági teljesítmény, valamint az éles migráció-ellenes kampány sok szavazatot hozott Orbánnak, aki az adórendszert kedvezővé tette a családok számára, és erősen az autóiparra támaszkodott. Ám a gazdaság az idén a második negyedben 13,6 százalékkal zsugorodott az előző év azonos időszakához képest, ami a legnagyobb visszaesés volt az EU keleti részén, és a jelek szerint, a helyreállás is lassabb lesz a korábban vártnál. 

Az újságírók megkérdezték a forint bezuhant árfolyamáról, ami a központi bank váratlan kamatemeléséhez vezetett, amire Orbán Viktor annyit jegyzett meg, hogy az árfolyam a Magyar Nemzeti Bank dolga. „A jegybank független, és én bízom benne, vagyis ez egyszerűen nem az én dolgom. Ha erős árfolyamot csinál, akkor nekem ahhoz kell igazítanom a gazdaságpolitikát, ha gyengét, akkor ahhoz” – szögezte le. Egyben a védelmébe vette Matolcsy György jegybankelnököt is, régi szövetségesét, mondván: ő a teljes bizalmát bírja. „Ha megnézik a magyar gazdaság adatait az elmúlt néhány évben, akkor azt látják, hogy azok csodálatosak, és hogy ez részben a jegybanknak köszönhető. A tények pedig bizalmat teremtenek” – mondta Orbán.

 
Forrás: Hírklikk