Virológus: a kínai vakcina technikája elavult, de a hatékonysága nem rossz

HírKlikk 2021. január 19. 10:29 2021. jan. 19. 10:29

70-75 százalékos hatékonysága van a kínai vakcinának, ami nem rossz – ezt mondta az ATV Híradónak Jakab Ferenc professzor. A virológus szerint minden vakcinának lehet mellékhatása, a kínai első generációs oltóanyagnak számít, amelyik erősebb mellékhatást válthat ki.

„Van hatékony, jó vakcina és kevésbé hatékony, nem túl jó vakcina: a kínai vakcina jelen pillanatban a harmadik fázisú klinikai vizsgálatban tart. Az első és a második fázis alapján azt lehet tudni, hogy hozzávetőleg 70-75 százalékos a hatékonyság, ami nem mondható rossznak. Én azt gondolom, hogy abban az esetben, ha a harmadik, szintén klinikai fázisú eredmények is jól zárulnak, és mind az Európai Unió, mint pedig a hazai hatóság engedélyezi és bevizsgálja a vakcinát, akkor egy abszolút jól működő – persze nem a legmodernebb technológiával készült, de jól működő – vakcina lehet" – nyilatkozta az ATV Híradójának Jakab Ferenc a Pécsi Tudományegyetem virológus professzora.

Jakab szerint az tény, hogy a kínai vakcina már egy elavult technológiával készült oltóanyag, de ettől még hatásos lehet.

„Minden vakcinának lehet mellékhatása. Természetes, hogy az első generációs vakcináknak kicsit nagyobb, hiszen ezek a vakcinák tartalmaztak egy úgynevezett adjuvánst, azaz hordozó vivőanyagot, amelyik erősebb mellékhatást válthat ki. Gyakorlatilag az elmúlt évtizedekben ezzel a technológiával gyártották a vakcinákat: nem rossz, még egyszer mondom, csak a modell a molekuláris biológia korszakában már egy kicsit elavultnak tekinthető” – folytatta a szakértő.

A szakemberek azt állítják, amíg az Európai Unió nem engedélyezi a kínai vakcinát, addig azt beadni nem lehet. Az orvosok szerint a kínai oltóanyag is képes arra, hogy bárkit megmentsen az intenzív osztálytól vagy épp a lélegeztetőgéptől.

Forrás: ATV/Hírklikk