Viták és viszályok az olasz szélsőjobb pártjai között

HírKlikk 2023. december 7. 19:20 2023. dec. 7. 19:20

Az olasz jobboldalon belül eltérően vélekednek Európáról: míg Matteo Salvini miniszterelnök-helyettesként rendre kirohan az EU ellen és Firenzében tanácskozást szervezett a hasonló, szélsőséges pártok számára, addig Giorgia Meloni folytatja pragmatikus, unióbarát politikáját. Pedig a választási kampány során ebben a kérdésben még nagyon is egy követ fújt a jobboldali-populista Liga, illetve a posztfasiszta Olaszország Fivérei elnöke.

Jelenleg szinte nem telik el úgy nap, hogy Salvini ne uszítana Brüsszel ellen, mondván, hogy az a bankárok és a „szabadkőműves technokraták” fellegvára, márpedig azok le akarják rombolni a kontinens identitását – írta a Süddeutsche Zeitung. A politikus a szélsőjobb felé húz Strasbourgban, Le Pennek és Wildersnek udvarol.

Ám pont tőlük kapott kosarat vasárnap, mert egyikük sem volt ott az említett firenzei tanácskozáson. A római koalíció harmadik tagja, a Berlusconi alapította Forza Italia jelenlegi első embere, Tajani viszont semmilyen formában nem kíván közösködni az AfD-vel, illetve a Nemzeti Tömörüléssel. Így viszont egyensúlyozni kényszerül, hiszen odahaza Salvini partnere, az EU-ban viszont elhatárolódik tőle.

(A Süddeutsche Zeitung cikke csak előfizetők számára olvasható.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom