Vizsgálat indult Marine Le Pen 2022-es kampányköltései miatt

HírKlikk 2024. július 9. 18:20 2024. júl. 9. 18:20

Vizsgálják Marine Le Pen 2022-es kampányának finanszírozását. Ez volt az a kampány, amelyhez Mészáros bankja, az MKB Bank több mint 10 millió euró hitelt folyósított.

A politikai finanszírozással foglalkozó nemzeti bizottság korábban leadott jelentése alapján vizsgálat indult sikkasztás, hamisítás és csalás gyanúja, valamint egy választási kampányban résztvevő jelölt hitelfelvétele miatt Marine Le Pen 2022-es elnökválasztási kampányával kapcsolatban – írja a Le Monde.

Ehhez a kampányához a francia szélsőjobboldali politikus 10,7 millió euró, azaz mostani árfolyamon közel 4,2 milliárd forint hitelt kapott az MKB-tól. A Financial Times akkor úgy értesült, hogy a hitelt a magyar bank Orbán Viktor miniszterelnök személyes utasítására folyósította.

Franciaországban számos rejtett finanszírozási ügyet követően, 1988-ban hoztak egy törvényt, amellyel azt szerették volna elősegíteni, hogy a kampányköltések átláthatóbbá váljanak. Ahhoz, hogy a jelöltek jogosultak legyenek a költségeik megtérítésére, a választások után két hónappal be kell nyújtaniuk a számláikat a független hatóságként működő illetékes hivatalhoz, amely ellenőrzi, hogy minden a szabályoknak megfelelően zajlott-e, és ennek megfelelően hagy jóvá vagy utasít vissza költéseket.

Marine Le Pen közel 11,5 millió eurót fordított 2022-es, harmadik elnökválasztási kampányára, és a bizottság ugyanezen év decemberében nem hagyta jóvá a pártjának, a Nemzeti Tömörülésnek, hogy elszámoljon több mint 300 ezer eurót buszbérlési költséget. Le Pen fellebbezett, majd elengedte az ügyet.

Nem ez az első eset, hogy a bizottság bizonyos költségeit nem hajlandó elszámolni: 2017-ben 873 576 eurónyi összeget utasított el. Ennek 95 százalékát a Nemzeti Tömörülés elődje, a Jean-Marie Le Pen vezette Nemzeti Front által felvett hitelek jelentették.

Emellett júniusban helybenhagyták az ítéletet, amelyet a 2012-es parlamenti választások során talált túlszámlázás miatt szabtak ki. Mindezek mellett a pártelnöknek szeptemberben többekkel együtt bíróság elé kell állnia uniós pénzek jogtalanul felhasználása miatt – számolt be róla a HVG.

Forrás: HVG


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom