Zelenszkij mégis szeretne választásokat tartani

HírKlikk 2023. szeptember 24. 19:10 2023. szept. 24. 19:10

Sokak szerint őrültség Ukrajnában választásokat tartani 2024-ben, de elképzelhető, hogy Zelenszkij támogatná ezt egy törvénymódosítással.

Októberben lettek volna a parlamenti választások Ukrajnában, jövő márciusban pedig az elnökválasztás, de Oroszország megtámadta Ukrajnát 2022 februárjában. Az októberi voksolás ezért biztosan elmarad, az alkotmány alapján ugyanis amíg tart a hadiállapot, nem lehet választásokat tartani – hadiállapot pedig jelenleg november 15-ig van Ukrajnában. A márciusi elnökválasztásnak viszont nincs akadálya – elméletileg.

Állítólag Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is felvetette, hogy egy törvénymódosítással lehetővé válna, hogy háború idején is tarthassanak szavazást az országban.

Ez azonban sokak szerint nem kifejezetten népszerű terv, mert a katonák egy részének szinte a lövészárkokból kellene szavazniuk, ezen kívül több mint hatmillió ukrán menekült külföldre. Az ő voksaik törvényes keretek közötti begyűjtéséhez komoly nyugati segítségre lenne szükség - írja a Naphíre az Economx alapján.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom