Tisztelettel meghajtom a fejem Horn Gyula emléke előtt

2018. június 19. 14:00

Ma öt éve annak, hogy elhunyt Horn Gyula, a magyar baloldal és a rendszerváltás ikonikus alakja, aki nagy formátumú államférfiként talán mindenkinél többet tett az ország nyugati orientációjáért, euroatlanti integrációjáért.

Horn Gyula képes volt fölemelni, és sikeressé tenni a Magyar Szocialista Pártot.

Igazi baloldali volt, aki munkáscsaládból jött és tudta, milyen a keményen dolgozó kisember. Aki nem egy populista haszonleső volt, hanem a hosszú távú jólét érdekében elfogadta a gazdasági racionalitásokat. Horn pontosan értette, hogy Magyarország egyetlen tisztességes fejlődési útja Nyugat-Európa felé vezet.

Legnagyobb emberi teljesítménye talán abban állt, hogy egy hétgyermekes munkáscsalád szegényes körülményei közül elindulva felküzdötte magát a miniszterelnöki pozícióig, és Európa-szerte, elsősorban a Német Szövetségi Köztársaságban a legismertebb és a legnagyobb tiszteletnek örvendő magyar politikussá vált.

Első nagy „nemzetköz sikerét” a keletnémet menekültek előtti 1989-es határnyitás jelentette. Az akkori külügyminiszteri posztot betöltő Horn Gyulát ettől kezdve hősként emlegették. Hazai népszerűségét növelte, hogy egy évvel később, 1990 tavaszán ő írta alá a szerződést a Magyarországon állomásozó szovjet csapatok kivonásáról.

Horn Gyula egyenes, bátor, büszke baloldali volt, aki ma is követendő példa a baloldal számára.

Szerző: Molnár Zsolt