Egyszer sem doppingoló futót tiltottak el doppingvétség miatt

HírKlikk 2021. január 5. 15:15 2021. jan. 5. 15:15

Az ellenőrök feltételezhető hibái és a fellebbezés ellenére sem futhat a grenadai atléta 2027 előtt.

Bralon Taplin volt már negyedik fedettpályás vb-n, sőt, az olimpián is bejutott a 400 méter döntőjébe, de jelenleg nem nevezhető sikertörténetnek az élete.

Az Eurosport számol be arról, hogy Taplin 2017-ben nemzeti rekordot futott 300 méteren fedettpályán, majd 2018 elején, szintén fedettpályán minden idők addigi ötödik legjobb 400-as idejét repesztette, mindössze három tizedre a világcsúcstól. 2019-ben aztán jött a feketeleves: a Nemzetközi Atlétikai Szövetség doppingügyekkel foglalkozó testülete (AIU) előbb felfüggesztette, majd négy évre eltiltotta őt. Ez abból fakadt, hogy a 2019 április közepi grenadai nemzeti bajnokságról a 400-as győzelme után a kötelező doppingvizsgálatot kihagyva távozott, majd másnap az Egyesült Államokba repült. 

A sportoló ügyvédei természetesen fellebbeztek a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS). A fellebbezést azzal indokolták, hogy senki nem szólt, hogy Talpint választották ki mintavételre, egyedül egy jelzés nélküli pólóban lévő személy tett utalást arra egy interjú közben, hogy a futót várják majd az orvosi szobában.

A CAS hónapokig tárgyalta az esetet, majd 2020 májusában helyben hagyták az AIU döntését, mert úgy gondolták, a bizonyítékok ismeretében valótlan amit a futó állít és szándékosan hagyta ki a mintavételt.

Az ügy másik része, hogy Taplin 2018 novembere és 2019 novembere között 12 hónapon belül háromszor is elmulasztotta a doppingellenőrzést, ez pedig lényegében egyet jelent a doppingvétséggel.

Azonban a harmadik szabályszegéskor éppen a bíróságon volt a grenadai futó egy forgalmi ütközés miatt, így nem tudott jelen lenni a doppingvizsgálaton. Miután ez kiderült az AIU tovább vizsgálta Taplin esetét, és a fellebbezések tükrében elfogadta ugyan, hogy az utolsó mulasztás valóban a baleset miatt történhetett, ám összességében visszaesőként újabb súlyos büntetést osztottak ki a sportolónak: a meglévő négyéves eltiltás mellé példátlan módon további három évre meszelték el őt.

Talpin egyébként volt már élete során doppingteszten de soha nem lett pozitív az eredmény és mind a két mulasztásnál felmerült a doppingellenőrök tévedésének lehetősége, de ennek ellenére, Taplin 2026. szeptember 29-én, 34 évesen térhetne vissza az élsporthoz.

Az ügyben további fellebbezések várhatóak.