Ezüstérmes a Dunaújváros a női vízilabda Euroligában

HírKlikk 2021. május 2. 05:30 2021. máj. 2. 05:30

A Dunaújváros másodikként zárt a női vízilabda Euroligában, mivel a sorozat budapesti négyes döntőjének szombati fináléjában 7-6-ra kikapott a görög Olympiakosztól.

A magyar bajnoki ezüstérmes gárda az utolsó pillanatig kiélezett összecsapást vívott a története második Euroliga-sikerét elérő görög együttessel.    

A Dunaújváros másodszor jutott el a sorozat fináléjáig, a 2002/03-as idényben az ugyancsak görög Glyfada együttesével találkozott, akkor 6-4-es vereséget szenvedett.

Női Euroliga, négyes döntő, Tüskeuszoda,
Olympiakosz (görög)-Dunaújváros 7-6 (3-2, 2-2, 1-2, 1-0)

gólszerzők: V. Plevritu 3, Elefteriadu, M. Plevritu, Avramidu, Cukala 1-1, illetve Garda 4, Szilágyi 2

Azonos létszámban mindkét gárda remekül védekezett, így különös jelentőségű volt az emberelőnyös szituációk kihasználása. A görögök valamivel pontosabbak és higgadtabbak voltak ezekben a helyzetekben, de a magyar csapat Garda Krisztina révén tartotta magát.

A második negyed Szilágyi Dorottya gyönyörű egyenlítő akciógóljával indult, majd ugyancsak ő emberelőnyből is betalált egy percen belül. A görögök negyedik emberelőnyös góljukkal egalizáltak, 16 másodperccel a nagyszünet előtt pedig egy kétes bírói ítéletből született ötméteressel visszavették a vezetést (5-4).

A harmadik felvonás újabb Garda-góllal, immáron a harmadikkal – és ezúttal akcióból – indult. A görögök támadásban kissé megtorpantak, ráadásul Magyari Alda ötméterest védett. A túloldalon is jött a büntető, Garda nem hibázott, a Dunaújváros pedig újra megszerezte a vezetést. A görögök egyenlítő góljuk után fórból kerülhettek volna előnybe a zárónegyed előtt, de a labda a kapufán csattant.

A sorozat utolsó nyolc percét egy kivédekezett emberelőnnyel kezdte a Dunaújváros, de a saját fórjával nem tudott mit kezdeni. Láthatóan mindkét gárda elkészült az erejével, már a felúszásokkal rendre elégették támadó idejük nagy részét. Kevesebb mint három perc maradt a találkozóból, amikor a görögök fórt kaptak, az időkérés után pedig tökéletesen játszották meg a figurát. A magyar csapat 1:27-tel a vége előtt kapta meg a lehetőséget a játékvezetőktől, Szilágyi lövését azonban blokkolták a görögök. Horváth Brigitta 40 másodperccel a vége előtt harcolt ki fórt, de ezt az előnyt is blokkolták a vendégek, így elhódították a trófeát.

Mihók Attila, a Dunaújváros vezetőedzője a mérkőzést követően az M4 Sportnak elmondta, elsősorban azért csalódott, mert az utolsó negyedben döntetlennel fordultak egy olyan helyzetben, ami nem biztos, hogy ennek a klubnak az életében még egyszer adódik. A szakember megjegyezte, több kulcsjátékosát is elvesztette a hajrára véleményes kiállítások miatt, és ugyan az Olympiakosz is elfáradt, de megmaradt az a lehetősége, hogy forgassa a legjobbjait. Hozzáfűzte, a játékosoknak sajnos a végére már nem maradt erejük arra, hogy értékesítsenek egy fórt.

Bronzérmes az UVSE

Harmadikként végzett az UVSE a női vízilabda Euroligában: a magyar bajnok az orosz Dinamo Uralocskát győzte le a budapesti négyes döntő vasárnapi első mérkőzésén, a bronzéremért rendezett összecsapáson a Tüskeuszodában.

A 20.15-kor kezdődő döntőben a Dunaújváros és a görög Olympiakosz csap össze, előbbi a pénteki elődöntőben az Uralocskát verte büntetőkkel, utóbbi pedig az UVSE felett diadalmaskodott egy góllal.  
              
Női Euroliga, négyes döntő, Tüskeuszoda, bronzmérkőzés:
UVSE-Dinamo Uralocska (orosz) 15-10 (5-3, 5-3, 3-3, 2-1)

a magyar csapat góldobói: Keszthelyi 4, Parkes 3, Rybanska, Antal 2-2, Baksa, Telek, Faragó, Szücs 1-1

Gyors magyar gólokkal kezdődött az összecsapás Rybanska Natasa jóvoltából, mindkétszer a center volt eredményes. A parádés villámrajt Baksa Vanda találatával folytatódott, így négypercnyi játék után 3-0-ra vezetett a magyar bajnokcsapat. Orosz szépítést követően Keszthelyi Rita büntetőből vette be az Uralocska kapuját, egy ejtést és egy átlövést követően viszont hirtelen szoros lett az állás, de Rebecca Parkes látványos húzása centerből 5-3-as részsikert jelentett.

A második negyedben a felek „másolták" az elsőt: ismét 5-3-mal ért véget a játékrész, és megint az UVSE javára úgy, hogy játékosai szebbnél szebb megoldásokkal alakították ki a 10-6-os félidei eredményt. Különösen látványosra sikeredett Antal Dóra, és a végül négy gólig jutó csapatkapitány, Keszthelyi ejtése, illetve Szücs Gabriella távoli lövése az oroszok üresen hagyott kapujába.

A harmadik negyedben tartotta a különbséget az UVSE, amely higgadt, koncentrált pólóval fokozatosan elvette az ellenfél kedvét a játéktól, és a meccs végére széteső oroszokra ötgólos vereséget mérve szerezte meg a bronzérmet.

A női vízilabda legrangosabb sorozatának számító Euroliga négyes döntőjében először volt érdekelt két magyar csapat. Az UVSE negyedik alkalommal jutott el a végjátékba, eddigi legjobb eredménye a 2016-os második hely, további két alkalommal pedig negyedikként zárt.

Forrás: MTI