Ismét döntős a Budaörs a női asztalitenisz Európa-kupában

HírKlikk 2024. március 27. 04:30 2024. márc. 27. 04:30

A Budaörs női asztalitenisz-csapata bejutott a fináléba az Európa-kupában, miután a 3:1-es idegenbeli siker után az elődöntő keddi, hazai visszavágóján csak 3:2-re kapott ki a portugál Mirandelától.

A megszakítás nélkül 21. európai idényét teljesítő, tavaly is Ek-döntős Budaörs története során hatodszor szerez érmet a kontinentális porondon, eddig három ezüst és két bronz a mérlege.

A fináléban a Priego De Cordoba-i Museo De la Almendra Francisco Morales együttese lesz az ellenfél. A spanyolországi első meccsre az április 19-21-ei, a magyarországi visszavágóra az április 26-28-ai időszakban kerül sor.

Eredmény:
elődöntő, visszavágó:
SH-ITB Budaörsi SC - Clube Tenis de Mesa de Mirandela (portugál) 2:3

Madarász Dóra-Ines Matos 1:3 (-11, 9, -12, -6)
Dari Helga-Erdélyi Annamária 2:3 (-8, 6, 9, -5, 2-6)
Póta Georgina-Matilde Pinto 3:0 (4, 6, 6)
Madarász-Erdélyi 3:1 (7, -11, 4, 6)
Dari-Matos 1:3 (-7, -3, 8, -12)

Továbbjutott: a Budaörs, 5:4-es összesítéssel

A március eleji első találkozóhoz képest mindkét oldalon módosult kissé az összeállítás, ezúttal hiányzott a vendégek egyik legjobbja, a szingapúri Csou Csing-ji, a hazaiaknál pedig nem lépett asztalhoz a sérüléssel bajlódó Fazekas Mária. A helyét Dari Helga vette át, a derekát fájlaló Póta Georginát pedig a harmadik helyre írta be Bachman Péter vezetőedző.  

A Budaörsnek az „odavágón" aratott 3:1-es sikerének köszönhetően, elég volt két mérkőzést nyernie a keddi összecsapáson, azaz még egy szűk vereség is belefért.

A terv az volt, hogy az első győzelem már a nyitómeccsen összejön, a világranglistán 92. Madarász Dóra ugyanis egyértelmű esélyesként lépett asztalhoz Ines Matos (252.) ellen. A 19 éves portugál azonban máshogy gondolta, bátran játszva végig szorongatta a magyar bajnokot, s miután 1:0-s, majd 2:1-s vezetést szerzett, a negyedik szettben kiütötte riválisát, aki a végén már idegesen, pontatlanul játszott.

A második párban inkább az ellenfél zentai születésű asztaliteniszezője, Erdélyi Annamária számított esélyesnek, de itt is majdnem borult a papírforma. Dari (276.) ugyanis nagyszerűen és türelmesen játszott, többször is zavarba hozta védekező stílusú riválisát, s ennek köszönhetően 2:1-re nála volt az előny. A rutinos Erdélyi azonban egyenlített, majd a rövidített döntő játszmát is megnyerte, így két mérkőzés után 2:0-ra a vendégek vezettek.

Póta (75.) ellenfele a mindössze 17 éves Matilde Pinto (260.) volt, s a kétszeres Európa-bajnok magyar még sérülten is simán verte a fiatal portugált, így következhetett Madarász és Erdélyi csatája, amelyen hazai szempontból a továbbjutás volt a tét.

Ebben Madarász jóval koncentráltabban játszott, mint az első mérkőzésen, hozta az első játszmát, majd a másodikat is majdnem megfordította 1-7-ről. Erdélyi ugyan egyenlített, de a folytatásban már nem volt ellenszere a magyar pingpongozó erőteljes tenyereseire, s az este első Madarász-győzelme egyben budaörsi továbbjutást is ért.

A tét nélküli utolsó találkozón Dari négy játszmában kikapott Matostól, így a vendégek azzal vigasztalódhattak, hogy legalább győzelemmel fejezték be a sorozatot.

Forrás: MTI