Mégsem lesz tenisztorna Magyarországon

HírKlikk 2020. február 1. 18:35 2020. feb. 1. 18:35

A Hungarian Ladies Opent eredetileg Budapesten rendezték volna, ám mivel a fővárosban nem találtak helyszínt, Debrecent tüntette fel helyszínként a WTA. Azonban kiderült, hogy a fővárosi BOK Csarnok mellett, a debreceni Főnix Csarnok is foglalt az időpontban.

A WTA jelezte a játékosoknak, hogy nevezhetnek az azzal egy időben lévő ITF-tornákra. Ez sokaknak – így Babos Tímeának is – rosszul jött, mert a magyarországival azonos héten van egy dubaji verseny, ahol tízszeres a díjazás. A levélben azt írták, hogy növelik a főtábla és a selejtező mezőnyét Dubajban, így ott is indulhatnak a pórul járt versenyzők.

A magyar szövetség közleményt adott ki:

„Az ügy előzménye, hogy hónapokkal ezelőtt kiderült, a WTA többszöri döntése értelmében, egy másik versenyt, Márky Jenő júliusi WTA-tornáját biztosan nem lehet hazánkban megrendezni, így a februári torna biztosíthatta volna, hogy 2020-ban is legyen Magyarországon WTA-torna – ami kormányzati szándék. Ezt figyelembe véve, az elmúlt időszakban az MTSZ próbált arra az eshetőségre felkészülni, hogy egy esetleges kormányzati támogatás esetén, meg lehessen tartani a februári tornát Magyarországon, elkerülve a nemzetközi kellemetlenségeket, amelyeket egy ilyen verseny meghiúsulása okoz."

A közlemény szerint, a verseny meghiúsulása nagy kárt okoz a magyar női teniszezőknek, akiknek a torna remek felkészülés lett volna a hazai rendezésű Fed-kupa döntő előtt, köztük a párosban háromszoros Grand Slam-győztes Babos Tímeának, aki nevezett a versenyre, és az olimpiai kvalifikációs időszakában értékes ranglistapontokat gyűjthetett volna hazai környezetben.

„A magyarországi WTA-tornák körüli huzavona, amely a mostani helyzethez vezetett, tavaly tavasszal kezdődött. Ekkor vezette meg Márky Jenő, a Hungarian Grand Prix torna jogtulajdonosa a kormányt, mert úgy tett vállalást a versenyének Bukarestből Budapestre hozatalára, hogy arra semmilyen előzetes jóváhagyása nem volt az erről a végső döntést hozó nemzetközi szervezettől, a WTA-tól. Így állhatott elő az a tarthatatlan helyzet, hogy miközben tavaly támogató kormányhatározat született arról, hogy 2019 és 2023 között a Hungarian Grand Prix versenyt Magyarországon rendezzék meg, és erre a kormány 2020-tól évente 900 ezer dollárt, nagyjából 250 millió forintot biztosítana, a WTA 2019 után, 2020-ban sem engedélyezte a verseny Bukarestből Budapestre történő költöztetését, a WTA szabályok miatt, amelyekről több ízben tájékoztatta is a jogtulajdonost. A WTA döntése egyben azt is jelentette, hogy Magyarországon a februári Hungarian Ladies Open tornát lehetne csak megrendezni.

A hazai szövetség – bár nem volt semmilyen szerződése a jogtulajdonossal – a hazai tenisz nemzetközi megítélése, illetve a magyar női teniszjátékosok és a Fed Kupa-válogatott érdekében kötelességének érezte, hogy segítse annak esetleges megvalósulását. Az MTSZ ennek érdekében felajánlotta azonnali segítségét az Emmi-nek is. Ugyanakkor sajnos mostanra biztossá vált, hogy nem sikerült megteremteni a feltételeit annak, hogy a Hungarian Ladies Opent február 17-23. között meg lehessen rendezni" – olvasható az állásfoglalásban.

Az MTSZ közölte, a jövőben is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a kormányakaratnak megfelelően, Magyarország évente WTA-tornának adjon helyszínt.

Forrás: MTI/Hírklikk