Mennyit ér évi 1,5 millió euró?

Budai Balázs 2020. július 14. 08:05 2020. júl. 14. 08:05

Szoboszlai Dominik az AC Milanhoz igazolhat, sőt, már a lehetséges fizetése is kiderült. Kérdés, mennyit ér világviszonylatban az évi 1,5 millió euró?

2018  decemberében a Transfermarkt még 2 millió euróra értékelte a fiatal magyart. Jelenleg pedig már közel hétszeresére emelkedett az érteke, 13,5 millió euróra. Így már csak egyetlen nála értékesebb magyar játékos van, a Lipcsében játszó Willi Orbán, akit 16 millió euróra taksál a portál.

A 19 éves játékos napi szinten 1,4 millió forintot kereshetne, és amennyiben úgy tekintünk a labdarúgásra, mint egy nyolcórás munkára, akkor kiszámolhatjuk, hogy 177 ezer forintos órabére van a fiatal magyarnak.

Az mfor.hu számolta ki, hogy az NB I-ben a magyar focisták havi 3,3 millió forintért játszanak átlagosan. Éves szinten ez közel 40 millió forintot jelent, azonban ezek az átlagfizetések nem vehetik fel a versenyt Szoboszlai 1,5 millió eurós, azaz 530 millió forint körüli éves bérével.

Azonban korántsem sorolhatjuk Szoboszlait a világ legjobban fizetett labdarúgói közé. Ezen ranglista első helyén Lionel Messi áll 131 millió eurós fizetéssel áll. Ez több mint Szoboszlai lehetséges fizetésének 87-szerese. A legjobban keresők második helyezettje Cristiano Ronaldo, aki az olasz csapatánál 118 millió eurót keres évente. A harmadik helyezett már nem éri el a 100 millió eurós álomhatárt, csak 95 millió eurót keres Neymar évente, de ez is elengedő a dobogó harmadik fokára. Még a 20. helyen álló Sergio Ramos is több, mint 15-szörösét keresi Szoboszlai lehetséges éves bevételének.

A legjobban kereső magyar labdarúgó sokáig Dzsudzsák Balázs volt. A járványig éves szinten 2,2 millió eurót kapott arab csapatától, az al-Aintől. A 33 éves játékos fizetését azonban a felére csökkentették a járvány miatt, így csak 1,1 milliós fizetéssel rendelkezik jelenleg, ami kevesebb, mint amit Szoboszlai kaphat. Azonban 2018 óta Willi Orbán a legjobban kereső magyar labdarúgó, a maga 3 millió eurós éves fizetésével, igaz, a járvány hatására le kellett mondania fizetése 10 százalékáról, de még így is kimagaslik a magyar labdarúgók közül.

A 19 éves játékos így a második legjobban kereső magyar lehet a labdarúgók világában, de csapatán belül nem emelkedik ki.

A milánói csapatnál a fiatal kapus, Gianluigi Donnarumma keres a legtöbbet, évi 6 millió eurót. Szoboszlai éves fizetése a középmezőnyre lenne elég új csapatánál. Azonban az ismert focista, a Brescianál játszó Mario Balotelli is évi 1,5 millió eurót keres, tehát nem kell szégyenkeznie a magyar kiválóságnak, sőt, a Milánban játszó legenda, Zlatan Ibrahimovic fizetése is csak a duplája, azaz 3 millió euró.

Az AC Milán a 2019/2020-as szezonban 115 millió eurót szánt bérekre a bónuszok nélkül.