Nyíltvízi úszás: bronzérmes a magyar váltó

HírKlikk 2021. május 15. 17:07 2021. máj. 15. 17:07

A magyar váltó harmadikként végzett a nyíltvízi úszók szombati 5 kilométeres csapatversenyében a budapesti vizes Európa-bajnokságon. Az aranyérem az olasz kvartetté lett a hat induló közül, melyek mindegyikét két női és két férfi úszó alkotta.

 A Rohács Réka és Betlehem Dávid mellett a női 10 kilométer ezüstérmesét, Olasz Annát és a két rövidebbik férfi távon negyedik és ötödik helyezett Rasovszky Kristófot is felvonultató négyesből a Lupa-tavon rendezett viadalon Rohács kezdett, aki hatodikként teljesítette a rá eső 1250 méteres szakaszt. Őt Olasz váltotta a vízben, és ugyanabban a pozícióban, de a bollyal együtt érkezett a váltóponthoz, ahonnan a magyar csapat harmadik tagjaként a 17 éves Betlehem Dávid, a teljes mezőny legfiatalabbja rajtolt el. Ragyogóan teljesített, felhozta a harmadik helyre a magyar váltót, amelynek befejező embere, Rasovszky hatalmas csatát vívott német és francia riválisával az éremért, miközben az olaszok utolsó úszója már behozhatatlan előnnyel vezetett a trió előtt. Végül Rasovszky német vetélytársától öt tized másodperccel elmaradva, de két tizeddel a francia előtt harmadikként csapott a célba.

„Az volt a feladatom, hogy tapadjak a többiekre, ez sikerült is, minden tőlem tehetőt megtettem" – nyilatkozta az M4 Sportnak Rohács Réka.

Olasz Anna annyit tett hozzá, hogy az egész csapat kitett magáért, maximális teljesítményt nyújtott, és elérte dobogós célját.

Betlehem Dávid arról beszélt, hogy neki mennie kellett a többiekkel, ennek megfelelően úszott. „Nagyon jó volt a nagynevű ellenfelekkel versenyezni, megvan a kellő önbizalmam, és bár csak százhetven centis vagyok, a vízben „kicsiként" is nagyon tudok menni..."

Rasovszky Kristóf kitért rá, hogy világversenyes aranyai után a Lupa-tavon is érmet akart, de az egyéni számokban ez nem jött össze neki, pedig a felkészülése megítélése szerint nagyon jól sikerült. „Nem szerettem volna érem nélkül maradni, megpróbáltam hát a váltó utolsó embereként mindent, szerencsére ezúttal jól jött ki a benyúlás, és meglett a bronz."

Ez a magyar vizes különítmény harmadik érme a budapesti Eb-n Olasz Annának a nyíltvíziek olimpiai távján, 10 kilométeren kiérdemelt ezüstje és a szinkronúszó csapatnak a szombati highlight kűrben szerzett bronza után.

Forrás: MTI/Hírklikk