„Száz százalék, hogy jövőre lesz olimpia”

HírKlikk 2020. szeptember 25. 17:40 2020. szept. 25. 17:40

„A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és főtitkára szerint száz százalék, hogy jövőre megrendezik a tokiói olimpiai játékokat” – mondta a Hírklikknek Fazekas Mária, olimpikon asztaliteniszező azután, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság két első embere ellátogatott a magyar asztalitenisz válogatotthoz. Kulcsár Krisztián MOB-elnök és Vékássy Bálint főtitkár személyesen kívánta eloszlatni a tokiói olimpiával kapcsolatos kételyeket.

A látogatásról hírt adó Magyar Asztalitenisz Szövetség emlékeztet arra, hogy a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztották az ötkarikás játékokat, ami már önmagában sok sportolónak frusztrációt okozott, ráadásul azóta is elég nagy a bizonytalanság körülötte.

Mint Fazekas Mária portálunknak elmondta: „a MOB elöljáróinak szavaiból az volt kiolvasható, hogy ha csak nem következik be addig a világvége, mindenképpen megtartják jövőre a tokiói olimpiát”. Beszéltek arról, hogy azt persze még nem tudni, nézők előtt vagy zárt kapuk mögött rendezik meg a versenyeket, ez a koronavírus-járvány alakulásától és attól függ, hogy rendelkezésre áll-e addigra megbízható vakcina.

Szerinte a japánok nagyon bölcsen tették, hogy nem a játékok lefújása, hanem az elhalasztás mellett döntöttek. Így maradt egy évük arra, hogy kigondolják és megszervezzék az új, megváltozott körülményekhez alkalmazkodó olimpiát. 

Fazekas Mária a női csapat tagjaként ott lehet a Japánban rendezendő ötkarikás játékokon, Szudi Ádám viszont – bár vegyes párosban jók az esélyei Pergel Szandrával –, még nem rendelkezik kvótával – emlékeztet a szövetség honlapján a MOB-vezetők látogatásáról olvasható beszámoló, amely idézi a játékos véleményét. Szudi elmondta, hogy „kényes téma az olimpia mostanában a sportolók körében, nagy a bizonytalanság. Nehéz eldönteni, hogy mit higgyünk el abból, amit az interneten olvasunk, úgyhogy jó, hogy tisztázták a dolgokat, és így újult erővel tudunk tovább edzeni és készülni az olimpiára.”

A Magyar Olimpiai Bizottság vezetői sorra fel kívánják keresni az egyes sportágak szövetségeit, hogy eloszlassák a tokiói olimpia megtartásával kapcsolatos aggodalmakat.

(A kép forrása: Péli László)