Szilágyi Áron történelmet írhat a tokiói olimpián

HírKlikk 2021. július 24. 07:08 2021. júl. 24. 07:08

Szilágyi Áron megnyerte első asszóját a venezuelai José Quintero ellen, ezek után ő lehet a férfi kardvívás történetének első vívója, aki háromszor nyerte meg egyhuzamban az olimpiát. Szilágyi sikerén túl, azonban nem kezdték jól az ötkarikás játékokat a magyar versenyzők.

Mészáros Eszter kezdte meg a magyarok szereplését a mai napon, a női légpuskások versenyszámában. Mészáros visszafogottan kezdett, első tíz lövése nem volt kiemelkedő. Az első sorozat után röviden egyeztetett edzőjével, majd visszatért a lőállásba, és a folytatásban egyre kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtott, lövései jóval pontosabbak voltak. Végül a Gödöllői EAC 19 éves világkupa-győztese 625,3 körös eredménnyel fejezte be a 60 lövéses alapversenyt az 50 fős mezőnyben, ami a 20. helyre volt elég Mészáros Eszternek.

„Az elején nagyon izgultam, de a végére sikerült összeszednem magam. Annyiban új helyzet volt ez a számomra, hogy olimpián eddig még sosem lőttem” – értékelt az MTI-nek Mészáros, aki hozzátette, reménykedik benne, hogy a továbbiakban már jobban fogja tudni kezelni az izgalmat, és ez a hátralévő versenyein már nem fogja megzavarni.

Az idei ötkarikás játékok első aranyát a kínai Csian Jangé szerezte meg. A mindössze 21 éves sportlövő az orosz Anasztaszija Galasinával és a svájci Nina Christennel vívott óriási küzdelmet a női légpuskások döntőjében.

A Szudi Ádám, Pergel Szandra duó kikapott az asztaliteniszező vegyes párosok első fordulójában, így a 16 között be is fejezte szereplését a tokiói olimpián. A magyar kettős szombaton 4-0-ra maradt alul a negyedik helyen kiemelt hongkongi Vong Csun-tinggel és Tu Hoj-kemmel szemben.

A vívóknál Décsi Tamás az első asszójában 15-8-ra kikapott a német Max Hartungtól, amíg Szatmári András az iráni Ali Pakdamantól szenvedett vereséget 15-12-re, így két magyar is búcsúzott a legjobb 32 között. Szilágyi Áron a kétszeres olimpiai címvédő az első asszójában a venezuelai José Quinteroval találkozott a legjobb 32 között. Szilágyi esélyeshez méltóan, magabiztosan 15-7-re nyert és ezzel bejutott a legjobb 16 közé és reggel 8-kor mérkőzik meg az iráni Mojtaba Abedini.

A 18 éves magyar Salim Omar szombaton 26-13-ra kikapott a tekvondósok férfi 58 kilogrammos kategóriájának nyolcaddöntőjében. A férfi pehelysúlyú ökölvívók között a kazah Serik Temirzhanovtól szenvedett vereséget Gálos Roland.

A cselgáncsozók női 48 kilogrammosok súlycsoportjában a 34 Csernoviczki Éva az indai Shushila Likmabam ellen lépett tatamira. A kétszeres Európa-bajnok magyar versenyző viszont első akcióját eredményesen fejezte be, és 1 perc 20 másodperccel a vége előtt leszorításért kapott ipponnal nyert. Ami után a nyolc közé jutásért a kategória egyik legjobbja, a 2017-ben világbajnok japán Tonaki Funa volt a magyar versenyző ellenfele. Csernoviczki sokáig jól tartotta magát, a japán azonban a vége felé földre vitte, majd le is szorította őt. Huszonkét másodperc volt hátra, amikor ipponnal befejeződött az ütközet.

A mai nap folyamán még izgulhatunk Valter Attiláért, az országúti kerékpározás magyar versenyzőjéért, valamint a magyar csapat úszóiért és asztaliteniszezőiért.