A Fidesz megbukott, győztes kerestetik

Föld S. Péter 2022. július 18. 07:53 2022. júl. 18. 07:53

Régóta tudjuk, de az utóbbi hetek történései (kisvállalkozók kinyírása, rezsinövelés, gyenge forint, száguldó infláció, stb.) után már senki előtt sem lehet titok, hogy a Fidesz megbukott. Nem nagy bátorság ezt kimondani, a vak is látja, hogy a vesztes már megvan: a nemzeti együttműködés élcsapata lejtmenetbe kapcsolt, innen már nem lehet visszakapaszkodni. Egyre több ember számára nyilvánvaló, hogy Orbán és társai a csatát elvesztették.

Tudják ezt ők is, ezért az idegesség, a fejetlenség, a kapkodás, az egyre növekvő arrogancia. Már a látszatra sem ügyelnek, meg sem próbálnak tisztességesnek tűnni. Csodafegyverben sem bízhatnak a hatalmon lévők, mert lehet azt mondani, hogy jövőre jobb lesz, de ezt már az elvakult Fidesz-fanok közül is kevesen hiszik el.

A vesztes kiléte már ismert, csak még azt nem tudni, hogy ki fog nyerni.

Győztes ugyanis még sehol sem látszik. Mi, úgy is, mint a zemberek, persze megérdemelnénk, hogy a Fidesz eltűnjön a hatalomból, mert mérhetetlen károkat okozott az országnak. És nem is a gazdaságnak a legtöbbet – még ennél is nagyobb a pusztítás, amit a lelkekkel művelt.

Jelenleg még a tabella élén állnak, de nem azért, mintha erősek lennének. Épp ellenkezőleg: csapnivaló csapat ez, jobb bajnokságban pofozógép lenne. A kapus rendre árnyékra vetődik, a védelem átjáróház, a középpályások csak keresik a labdát, a csatárok még helyzetbe sem kerülnek. Nem stadionban, hanem libalegelőn volna a helyük.

Hogy ez a pancser gyülekezet még mindig nyerésre áll, kizárólag annak köszönhető, hogy ellenfél nincs a pályán. Már jó ideje megy a meccs, de ők még mindig az összeállításon vitatkoznak. Hogy ki legyen a szélső, ki a bekk, és ki a csapatkapitány.

El kellett volna már dönteni rég, de még az utolsó utáni pillanatban is van egy új, az eddigieknél is jobb ötlet. Hogy ne így legyen, hanem úgy. Vagy fordítva. Vagy sehogy. Győzni? Az meg mi? Lehet, hogy tanították valamikor az iskolában, de ők akkor épp hiányoztak, és elfelejtették bepótolni.

Pedig a Fidesz sokat tett azért, hogy legyőzzék. Belerúgott mindenkibe. Nem nyíltan, hanem alattomosan – úgy, hogy a játékvezető ne vegye észre. Hol a tanárok kaptak egy kokit, hol a diákok egy sallert. Sokakban az a képzet keletkezett, hogy csak ők ennyire balszerencsések, és aki befogja a száját, behúzza fülét-farkát, megúszhatja. Így működik az emberi gyávaság amióta világ a világ, s a diktátorok épp erre utaznak. 

Fölösleges sorolni, miért kell a Fidesznek távoznia a hatalomból, több vaskos kötetre rúg a bűneik lajstroma. 

Fogy az idő, ha van még egyáltalán. Győztes kerestetik.