A kormány azt kéri a sztrájkoló tanároktól, vegyék figyelembe, hogy háború van

Föld S. Péter 2022. március 21. 06:48 2022. márc. 21. 06:48

Békülékenyebb hangot ütött meg a kormány a pedagógusokkal szemben. Már nem a haladás ellenségei – mint ahogyan kezdetben kommunikálták. Néhány hete még azt hallottuk, hogy a tanárok tiltakozása a baloldal kampányának része, vagyis azt sugallta a kormány, mintha a pedagógusokkal minden rendben volna, nincsenek gondjaik, de a baloldal addig erősködött, mígnem rávette őket arra, hogy tegyenek úgy, mintha elégedetlenek volnának a fizetésükkel és a munkakörülményeikkel.

Mostanra azonban változott a hangnem. Először Kövér László közölte egy lakossági fórumon, hogy jogosak a követelések, majd ezt Gulyás Gergely is megerősítette. Legutóbb pedig Kásler Miklós, EMMI miniszter ismerte el, hogy a kormány azonosulni tud a tanárok követeléseivel, de arra kéri őket, hogy a háborúra való tekintettel, fontolják meg a sztrájk felfüggesztését.

Ezek szerint a háború az oka, hogy hiába akartak tárgyalni a pedagógusok, a kormány korábban a füle botját sem mozdította és Vlagyimir Putyin orosz elnök gyilkos háborúja miatt nem emelték idáig a bérüket, nem rendezték a munkakörülményeiket. Ha nem volna ez a szörnyű háború, amelyet egyébként a kormány elítél és – élén Orbán Viktorral – minden erejével azon van, hogy mi kimaradjunk belőle, akkor már régen megoldották volna a pedagógusok jogos problémáit. Tárgyaltak volna velük, komolyan vették volna a javaslataikat.

Kifejezetten üdvözlendő, hogy a kormány ennyire példásan áll a problémához, és a háborúra való hivatkozással bírná jobb belátásra a pedagógusokat. Persze korrektebb volna, ha nem csak a nemzet napszámosainak kellene tekintettel lenniük a közelünkben zajló háborúra, hanem mások is megtennék a magukét. Például a kormány, amely a háborúra való tekintettel megfontolhatná a hazudozás, a lopás, az uszítás felfüggesztését. Bevonhatná a hazug plakátjait és leállíthatná a kormányhirdetéseket, amelyek azt állítják, hogy az ellenzék elvenné a 13. havi nyugdíjat, fizetőssé tenné az egészségügyet, katonákat küldene Ukrajnába és támogatná, hogy az óvodákban arra biztassák a gyerekeket, hogy kisfiúkból kislányok legyenek és fordítva.

A háborúra való tekintettel a kormány azt is megfontolhatná, hogy szünetelteti a tájékoztatás kisajátítását, és utasíthatná a közmédiát, hogy hagyja abba a hazudozást, az emberek félreinformálását.

Ha a pedagógusok látnák, hogy a kormány önmérsékletet tanúsít a fenti kérdésekben, és úgy éreznék, hogy valóban orvosolni szeretné a problémáikat, s nem csupán az időt húzza, hogy azután ugyanúgy, mint eddig, ne tegyen semmit, akkor talán tárgyalási alapnak is tekinthetnék a kormány javaslatát, miszerint a háborúra való tekintettel fontolják meg a sztrájk felfüggesztését. 

A tanárokkal lehet(ne) tárgyalni.