A politikai alvilág hangján

Gusztos István 2024. január 17. 19:40 2024. jan. 17. 19:40

Január 14-én megjelent egy cikk a Mandineren, amellyel talán foglalkozni kellene: ugyanis az a politikai alvilág szól belőle, amely a jelenlegi „kormánytöbbség” integráns része.

Ungváry Zsolt írása

A szerző rögtön műve elején – többes szám első személyben, mintha minden magyarok nevében beszél(het)ne – kijelenti: „Soha nem fogjuk tudomásul venni a jelenlegi status quo-t. Ez természetesen nem jelent hadüzenetet; nem revizionizmus, nacionalizmus, délibábos ezmegaz, hanem tény.”

Nos, ezzel szemben – a magam nevében, de abban bízva, nem magányosan – közlöm: a Kárpát-medencei status quo számomra régen tudomásul vett adottság. Tudomásul vettem, hogy azon a szomszédos, „sosemvolt országok” nem kívánnak változtatni. S még inkább tudomásul vettem, sőt, egyetértőleg elfogadtam, hogy az európai status quo fenntartása közös érdekünk, mert a még meglévő nemzetállami bezártságok feloldódását, a nemzetek szabad társulását ígéri.

Ezzel szemben a hazai politikai alvilág anakronisztikus, fölfuvalkodott és ostoba megnyilvánulásának tartom, ha valaki azt mondja, „a Kárpát-medencére (és csak arra, hiszen mi sose vágytunk gyarmatokra, kizárólag arra tartunk igényt, ami a miénk) úgy tekintünk mint Magyarországra.

Nevezhetjük Hungáriának, ha ezt könnyebben megemésztik.”

Ez a hangnem, ha a „kormány” által támogatottá, vagy csak megtűrtté válna(?), szembemegy mindennel, ami magyar érdeknek nevezhető: kitaszít minket Európából. Igaz, az EU-nak már ma is a többség által nehezen elviselt, deviáns része vagyunk.

Ezért aggasztó, hogy a „kormányüzeneteit közvetítő médiában ilyen írás(ok) egyáltalán megjelenhet(nek). Talán jobb lett volna a szélsőjobboldali szövetségesre bízni megjelentetését…

Nem kevésbé aggasztó, hogy az „államelnök” egy szomszédos ország két egyesületének sportmérkőzésén a helyi szurkolók egy részével közösen ria-riázik.

Attól tartok, ez is integráns, bár nyilvánosan kevésbé vállalt része a mai „kormány” politikájának.

A cikk befejező részében a szerző megismétli korábbi „gondolatát”, egyéb kormányhű, kirekesztő ostobaságokkal kiegészítve:

Nyilvánvalóan soha nem fogjuk tudomásul venni a jelenlegi status quo-t, amiképpen az apa férfi, a 2x2 négy, a világot pedig az Isten teremtette, bármit állítsanak ezekről fura kis zöld emberkék.

(Hát az anya hol maradt..?)

És így vált végül ez a szerintem botrányos cikk a mai kormánypropaganda hazai használatra szánt, uszító tartalmú, hű kifejezőjévé.

Elviselhetetlen!