Azt akarjuk, hogy minden magyar újra emelt fővel járhasson itthon és külföldön egyaránt!

Tóth Bertalan 2023. május 9. 06:00 2023. máj. 9. 06:00

Amikor az MSZP kormányzása idején – az emberek 83,76 százalékának támogatásával – Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, tagságunkkal értékközösséget is választottunk: többpárti demokráciát, jogállamiságot és értékteremtő piacgazdaságot, amely szociális biztonságot nyújtva teremt jólétet polgárai számára. Akkor azt vállaltuk: egy demokratikus, esélyteremtő közösség részeként Magyarország is előmozdítja a kontinens integrációját, fejlődését, hozzátesz értékeihez és nem elvesz azokból.

19 éve megbecsült tagként, az akkor friss közép-kelet-európai demokráciák talán leghaladóbbnak, legfejlettebbnek, legnyitottabbnak és legfejlődőképesebbnek ítélt államaként csatlakozhattunk a európai közösséghez. Szabad utazás – micsoda nagy szó volt ez akkor! – szabad kereskedelem, szabad tudományos, kulturális és vállalati kapcsolatok, letelepedés és tanulás bárhol az unióban, közös értékek és közös, egyre fényesebb jövő lehetősége nyílt meg előttünk.

Az biztos, hogy akkor nem arról álmodtunk, hogy egy rabló, kizárólag a saját önérdekeit szem előtt tartó, szűk társaság megfosztja hazánkat mind a fejlődés lehetőségeitől, mind annak forrásaitól. Biztos, hogy nem az volt a cél, hogy a fővárosban az emberek csaknem húsz százaléka, vidéken pedig negyven százaléka létminimum alatt éljen! Biztos, hogy nem olyan országot akartunk, ahol egymillió szegény nyugdíjas van, és családok százezrei küszködni kényszerülnek a mindennapi megélhetésért; ahol tudatosan emelik a rendszer fő szabályozó elvévé a korrupciót, szándékosan rombolják szét az oktatást, az egészségügyet, a szociális juttatások rendszerét és az igazságszolgáltatást; fosztják meg jogaitól a civil társadalmat, az egyént és a sajtót, és amit nem szándékosan tesznek tönkre, azt a dilettantizmusukkal verik szét!

A Fidesz kormánya Magyarországból, az egykor reményteljes új EU-tagból mára félfasiszta önkényuralmat csinált, alantas eszközökkel. A bezárkózás, az idegengyűlölet, az ultranacionalizmus, a rasszizmus, az önzés, a szolgalelkűség és a tudatlanság üli torát, ezt ünneplik a mai kormánypártok és kiszolgálóik, mindent és mindenki mást semmibe véve.

Ezt az országromboló, hazafiatlan, haza-, sőt jövőáruló politikát, ezt az integrációellenességet hangoztató, antidemokratikus, tolvajlásra szakosodott, szolgalelkűségbe és nyomorúságba taszító berendezkedést nem fogadhatjuk el! A gyermekeinknek, az unokáinknak nem hagyhatunk örökül ilyen, sáskajárás pusztította földhöz hasonló országot!

A mai Európa-napon emlékeztessük magunkat, mit is tűztünk célul a 2004-es EU-csatlakozáskor: építeni és gyarapítani akarjuk ezt az országot az Európai Unió megbecsült tagjaként, hozzájárulva és élvezve a közösség előnyeit, legyen szó közös pénzről, európai minimálbérről, európai szintű egészségügyről vagy oktatásról! Nem hagyhatjuk, hogy az Orbán-rendszer romjai magyar emberek millióinak az életét temessék maguk alá! Mi, magyar szocialisták, továbbra is az európai egységre és békére, a nyugat-európai integrációra, a demokratikus fejlődésre, az esélyegyenlőség megteremtésére, a társadalmi igazságtalanságok megszüntetésére, a szabadság, a jogbiztonság és a demokrácia újbóli megteremtésére és a környezetünk kizsákmányolása elleni fellépésre törekszünk. Azt akarjuk, hogy minden magyar biztonságban legyen és újra emelt fővel járhasson itthon és külföldön egyaránt!