Bolgár-magyar focimeccs: bohózat helyett szomorújáték

Föld S. Péter 2023. november 15. 07:00 2023. nov. 15. 07:00

Mégis megmérkőzik egymással csütörtökön a bolgár és a magyar labdarúgó válogatott, mégpedig az eredeti helyszínen, Szófiában. Eredetileg is úgy volt, hogy a két csapat a bolgár fővárosban csap össze, de aztán felmerült, hogy mégsem ott és akkor, majd az is, hogy egyáltalán nem lesz mérkőzés. A bolgár labdarúgó szövetség első körben a saját szurkolóinak tüntetésétől tartva mondta le a szófiai rendezést, arra hivatkozva, hogy nem lehet garantálni a nézők biztonságát.

Kedden aztán eldőlt, hogy mégiscsak lesz Európa-bajnoki selejtező a két ország válogatottja között. A mérkőzésnek már csak a magyarok számára van tétje, a mi csapatunknak a hátralévő két mérkőzésen egy pont is elég ahhoz, hogy egyenes ágon, a többi mérkőzés eredményétől függetlenül, bejusson a jövő évi németországi döntő csapatai közé. 

A nem mindennapi botrány egyébként azzal kezdődött, hogy a bolgár labdarúgó szövetség nem merte vállalni a helyi ultrák tüntetését, amely elsősorban a szervezet elnöke, az egykori válogatott kapus, Borisz Mihajlov ellen irányult. Így került képbe a plovdivi stadion, amely játékra ugyan alkalmas, ám átépítés alatt áll, és a város polgármestere nem járult hozzá, hogy ott mérkőzést rendezzenek. Biztonsági okokra hivatkozott a városvezető, aki nyilván attól félt, hogy a szurkolók az építési anyagokat nem rendeltetésszerűen, hanem dobálásra használják majd. (A bolgár szövetség szerint ettől nem kellett tartani, az anyagokat nem a stadion közelében, hanem attól távol tárolják.)

Az az opció is felvetődött, hogy a bohózat szomorújátékba fullad, és a magyar válogatott a fennálló rendelkezések értelmében, játék nélkül, 3-0-ás gólkülönbséggel nem a pályán, hanem papíron vívja ki a továbbjutást. A bolgár labdarúgó szövetség végül nem vállalta ezt a számára rendkívül kedvezőtlen lehetőséget, és úgy döntött, hogy – igaz, nézők nélkül – mégis az eredeti helyszínen, Szófiában lesz a találkozó. (A döntésben az is közrejátszhatott, hogy a hazai szurkolók ellenszenvét kiváltó Borisz Mihajlov bejelentette: nem indul a következő elnökválasztáson.) 

A bolgárok számára felmérhetetlen károkat jelentett volna a mérkőzés elmaradása. Nem csupán azért, mert a továbbjutásra már esélytelen bolgár válogatott játék nélkül szenved vereséget, hanem azért is, mert a csapatot több évre is eltilthatják a nemzetközi szerepléstől. Az európai labdarúgó szövetség (UEFA) számára ugyanis hatalmas égés lett volna, ha mégsem sikerül tető alá hozni a két válogatott összecsapását, ezért feltehető, hogy a szabályok adta legnagyobb büntetéssel sújtotta volna a bolgár labdarúgó szövetséget.

A botrány persze így is hatalmas, hiszen hiába lesz meccs csütörtökön, a kínos előzményeket sem a bolgár, sem pedig az európai labdarúgó szövetség sokáig nem lesz képes lemosni magáról. Még hosszú évekig rajtuk marad a bélyeg, hogy e két szövetség bénázása miatt majdnem elmaradt egy Európa-bajnoki selejtező mérkőzés.

A Magyar Labdarúgó Szövetség közleményében teljes joggal nevezte „indokolatlannak és sportszerűtlennek” a bolgárok eljárását. Szoboszlai Dominik, a magyar válogatott csapatkapitánya pedig azt mondta: utoljára 12 éves korában fordult elő vele, hogy hétfőn még nem tudta, lesz-e – és hol – meccse csütörtökön.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom