Deutsch Tamás békét akar. Ennyi

Föld S. Péter 2023. március 13. 07:25 2023. márc. 13. 07:25

Van, aki egy nagy halom pénzről, korlátlan hatalomról álmodik, más nagy házra, drága gépkocsira hajt. Deutsch Tamástól távol állnak a gyarlóságok és a földi hívságok, ő kevesebbel is beéri: a Fidesz európai parlamenti képviselőjének egyetlen vágya, hogy legyen béke! Azt szeretné, ha nem volna háború, és a harcoló felek nem ölnék egymást, hanem tűzszünetet kötnének. Ezt többször ki is írta a Facebookra, a nagyobb nyomaték kedvéért pedig, hátha így jobban meghallják az érdekeltek, mindannyiszor hozzátette: ennyi.

Deutsch képviselő soha nem volt a szavak embere, nem tagolt mondatokban, jelzős szerkezeteket is tartalmazó megfogalmazásokban szokta kifejezni önmagát. Igaz, erre nincs is szüksége: a célközönsége így is érti – sőt: csak így érti –, hogy mit szeretne a képviselő úr. Ha szabad a gazda, eláruljuk. Azt szeretné, amit rajta és a Fideszen kívül egyedül csak a Vatikán: hogy legyen béke. Ezért írta ki a napokban a Facebook-oldalára, hogy                       

A béke jó, a háború meg rossz. Ennyi.

Nemes egyszerűség van ebben a néhány szóban, semmi cirkalom és lacafaca, csak a lényeg, annak is egy lecsupaszított változata. Amúgy nem ez volt Deutsch képviselő első próbálkozása békeügyben, március 3-án kezdte meg háborúellenes hadjáratát, akkor azt írta ki a közösségi oldalára, hogy 

A békét először kívánni kell, aztán akarni, majd megteremteni. Ennyi.

Biztatónak látszott a próbálkozás, de hősünk nem volt elégedett a munkájával, (lehet az is, hogy fentről leszóltak neki, ez így kevés lesz), ezért egy újabb háborús nap elteltével, a következő szöveggel kínálta meg az őt olvasó közönséget:

Kimaradunk a háborúból, megóvjuk Magyarország békéjét, és biztonságát. Ennyi.

Aztán nyilván rájött, hogy ez sem elég, hiába felemelő és nemes a gondolat, ettől még nem lesz béke, tovább ropognak a fegyverek. Ezért március 6-án újból próbálkozott:

Brüsszelnek illő tisztelettel: nem fegyverekre, hanem azonnali tűzszünetre van szükség. Ennyi.

Deutsch képviselő itt már bőbeszédűbb volt, mondhatni, locsifecsire vette a figurát, de, bár látható, hogy mindent elkövetett a békéért, a háború ettől még tovább folytatódott. Hősünket azonban nem abból a fából faragták, aki feladja, amit a fejébe vesz, ezért március 7-én, Tamás napján újból próbálkozott. Ezzel a szöveggel köszöntötte magát a névnapján:

A mi kis baloldalunk még mindig ugyanaz. (Ők háborúpártiak, mi békepártiak vagyunk.) Ennyi.

Sajnos, ez a varázsige sem használt, a harcoló felek nem akarták meghallani Tamás békevágyát. Vagy meghallották, de úgy gondolták, magasról tesznek rá. Ez utóbbit egyébként nem kellett volna: nem tudják ugyanis, hogy egy rettenthetetlen békeharcossal állnak szemben. Deutsch Tamás ugyanis március 11-én, szombaton, ami sokaknak pihenőnap, megelégelte a teszetoszát, és a háborúpártiakra ledobta az atombombát. Ekkor írta ki a Facebookra a nevezetes szöveget, amelyet vasárnap estig 3900-an lájkoltak, és 1300-an szóltak hozzá: 

A béke jó, a háború meg rossz. Ennyi.

Nem szeretnénk jóslásokba bocsátkozni, de ha ettől sem lesz béke, akkor semmitől. Lehúzhatjuk magunkat, mehetünk a levesbe. És Putyin is verheti a fejét a falba, amiért nem hallgatott Deutsch Tamásra. Aki, bár nem írta le, de bizonyára azt gondolja, ami minden normális embernek eszébe jut erről a mostani háborúról. Jelesül az, hogy 

Ruszkik haza Ukrajnából! Ennyike.