Európa készülj: Orbán eligazította embereit

Németh Péter 2021. január 12. 09:05 2021. jan. 12. 09:05

Eligazítást tartott Orbán Viktor a Fidesz EP-képviselőinek, a Karmelita Kolostorban. Nem tudom, hogy van-e pontos szabályzat, törvény ma arra, ami különválasztja a pártpolitikát és a kormányzati tevékenységet, de ha nincs is, abban egészen biztos vagyok, hogy ezt a megbeszélést a Fidesz-székházban kellett volna tartani. Hogy miért, az elég egyértelmű: Orbán nem miniszterelnöki minőségében, hanem pártvezérként osztotta ki a feladatokat a Fidesz küldötteinek.

Ha jól láttam egyébként, a csapatot Deutsch Tamás vezette fel őexelenciája elé, vagyis – bár D.T. minden európai tisztségétől megfosztatott – ő maradt a Fidesz-csoport vezetője. Ez azonban tényleg a kormánypárt ügye, mint ahogy az is, hogy kire bíz egy ilyen feladatot Orbán Viktor. Bizonyára megvan a jó oka arra, hogy Deutschnak adta, adatta ezt a funkciót; az olvasó fantáziájára bízom, hogy ezt megfejtse.

A lényeg azonban nem is ez. Sokkal inkább az, hogy miért volt szükség erre a találkozóra? A szűkszavú tudósítások szerint a képviselők előtt álló időszak elemzését kaphatták meg a meghívottak, de erősen valószínűsíthető, hogy Orbán azt magyarázta el nekik: miről, miként kell nyilatkozni a jövőben, hogyan képviseljék a magyar álláspontot a várható vitákban. A miniszterelnök-pártelnök – ismétlem: a tudósítások szerint – a koronavírus okozta gazdasági válságról, a vakcina-beszerzés nehézségeiről, a Brexit következményeiről és a bevándorlás brüsszeli ösztönzéséről (is) beszélt.  Vagyis, ha jól olvasunk a sorok között, egyfajta itinert kaptak a brüsszeliek ahhoz, hogy miként kell magyarázni a kialakult helyzetet, melyek azok a komponensek, amelyek miatt nehéz lesz a válságból való kilábalás.

És, ha jól értem, Orbán a krízist egyértelműen a koronavírussal magyarázza, ami persze helyénvaló megközelítés lenne, kiváltképp, ha hozzátenné, hogy melyek azok a rossz lépések, amelyek itthon tovább növelték a bajt. Ilyet azonban a rezsim vezérétől nyilvánvalóan nem várhatunk, mint ahogy azt sem, hogy az EP-képviselőink elégedetten szóljanak az EU helyreállítási alapjáról. Inkább arról kell majd nekik beszélniük, hogy milyen súlyos hibákat követett el az unió a vakcina-beszerzésekkel, hiszen ezt már hallhattuk az eddig elhangzott érvek között. Igaz, hogy a magyar kormány folyamatosan arról beszélt, és beszél most is, hogy hány helyről és hogyan fog – külön tárgyalásai eredményeként – vakcinát beszerezni, most mégis, egyértelműen az unióra lövi ki nyilait.

Természetes, hogy így tesz: ezzel egyrészt fenn tudja tartani az EU elleni támadásokat, másrészt a felelősséget is el tudja tolni önmagától. Márpedig ez a legfontosabb: mi mindent jól, az unió mindent rosszul csinál, ráadásul, még ebben a súlyos egészségügyi helyzetben is a bevándorlást akarja ráerőltetni a nemzeti kormányokra. Márpedig a „magyar emberek” érdeke nem ez – legalábbis Orbán megközelítése szerint. Ezért is vonta le a találkozó konklúzióját, másként: foglalta össze saját mondanivalóját és adta utasításban a képviselőknek: az európai vitákban a leghatározottabban álljanak ki Magyarország és a magyar emberek érdekeiért. Amiből pedig ismételten levonható a következtetés: 1. Orbán a vitákra készíti fel embereit, 2. a magyar emberek érdekeit csak ő ismeri és csak ő képviseli.

Harmadik pont nincs. Mint ahogy másként gondolkodó magyar emberek sincsenek. Szerinte.