Fogadjuk örökbe a KDNP-t!

Föld S. Péter 2022. november 16. 14:14 2022. nov. 16. 14:14

Fogadjuk örökbe a kereszténydemokrata politikusokat, hogy elmagyarázhassuk nekik: nem az a keresztényi magatartás, ha Semjén Zsolt nem sokkal éjfél előtt, társadalmi vita és szakmai egyeztetések mellőzésével, törvénytervezetet nyújt be az országgyűlésnek, amelynek fideszes többsége azt rohamos gyorsasággal, gyakorlatilag mérlegelés nélkül megszavazza, Novák Katalin államfő pedig haladéktalanul aláírja és ezzel törvényerőre emeli. Mindez annak kapcsán vetődött fel, hogy a KDNP bejelentette: „Fogadj örökbe egy keresztet” címmel mozgalmat indít a magyarországi köztereken található keresztek felújítására, gondozására.

Nem lehet azzal vádolni a KDNP-t, hogy az olcsó népszerűséget hajkurászná. Ha így volna, nem a keresztek örökbefogadására fókuszálna, hanem ennél hasznosabb akciókkal hívná fel magára a figyelmet. Meghirdethetné például, hogy mindenki vásároljon tíz tojást egy szegény, idős asszonynak, fizesse ki egy nélkülöző család egy havi rezsiköltségét. Volna mire mozgalmat indítani, még akkor is, ha – és most a KDNP örökbefogadási közleményéből idézünk –„Európa nyugati felén éppen eltávolítják a kereszteket a különböző közösségi helyekről, mi, magyarok közösen, összefogással megőrizzük az örökségünket." Ez az örökség egyébként nem önmagáért fontos, hanem azért, mert a KDNP szerint „a keresztek felkiáltójelként azt üzenik: hogy őrizzük kereszténységünket, páratlan kultúránkat, mert csak ez jelent valódi igazodási, tájékozódási lehetőséget a 21. században."

Innen üzenjük a KDNP-nek: a keresztek örökbefogadása szép és felemelő dolog, ám nemcsak a keresztek jelentenek igazodási pontokat a világban. Lehet persze a keresztekhez is igazodni, de akkor vegyük komolyan magunkat, ne csináljunk Krisztusból bohócot, úgy igazodjunk, ahogyan az a szent szövegekben meg van írva. Ne Orbán Viktor, hanem Krisztus tanításait kövessük. Bármekkora is a kísértés, ne lopjunk – ez a mai világban, különösen a korrupciótól sújtott Magyarországon valódi igazodási pont lehetne. A paráználkodás tilalmát pedig még ennél is könnyebb magyarra fordítani: ne ringatózzunk az Adriai tengeren fizetett örömlányok társaságában, ne látogassunk illegális melegpartit, ahonnan aztán ereszcsatornán vagyunk kénytelenek menekülni. Tegyük hozzá: a hivatalban lévő pápát demens vénembernek, argentin libsi marhának nevezni sem feltétlenül istennek tetsző cselekedet.

Ha a KDNP valami hasznosat akarna kínálni a magyar embereknek, akkor szót emelne a félretájékoztatás ellen, elítélné a köznyelvben csak negrós plakátokként emlegetett bombás hirdetések hazugságait. És lehet, ezzel kellett volna kezdeni, az is igazodási pont lehetne, hogy ne szítsunk gyűlöletet mások ellen. Ne lökjük el, hanem emeljük fel az elesetteket, legyenek hajléktalanok, szegények, vagy éppen menekültek.

Számos igazodási pontot lehetne találni ebben a mai álságos és farizeus világban. A keresztek örökbefogadása önmagában csupán póttevékenység a valódi keresztényi magatartás helyett.