Halott vállalkozások fölött köröz a keselyűkormány

Föld S. Péter 2021. március 11. 11:22 2021. márc. 11. 11:22

Miközben az ország a koronavírus fogságában elkeseredetten, hol reménykedve, hol meg reménytelenül küzd a szabadulásáért, naponta százak halnak meg, és ezrek válnak fertőzötté, a kormány bőkezűen gondoskodik a hozzá közelállók anyagi jólétéről. Március 4-én ugyanis nemcsak a pandémia miatti szigorításokat jelentették be, de egy nagydobra nem vert közleményből az is kiderült, hogy egy állami pályázaton győzteseként a jövőben 90 cég működhet a felszámolási piacon. Köztük 54 olyan, amelyek korábban még nem foglalkoztak hasonló tevékenységgel.

Évente mintegy 5 milliárdos piacról van szó, ennyit lehet keresni a válság, vagy más okok miatt tönkrement cégek felszámolásából. Mások nyomorából és tragédiájából – ha úgy tetszik. Mert, bár a kormány emlékezetes ígérte szerint, senkit nem hagynak az út szélén, a valóságban csak igen keveseknek jutott számottevő támogatás. Cégek ezrei mentek tönkre a kormány érdemi segítségének elmaradása miatt. Ebben a helyzetben egyedül a felszámoló cégek járnak jól, mert olcsón jutnak hozzá mások megmaradt, normális körülmények között sokat érő vagyontárgyaihoz.

A Direkt36 portál számításai szerint az újonnan felszámolói jogosultságot kapott 54 cég mintegy a felének van valamilyen köze a Fideszhez. Vagy pártpolitikus egykori vagy mai érdekeltségéről van szó, míg más esetekben a párt holdudvarához tartozó barátok és ismerősök nyerték el az állam bizalmát, hogy az elhunyt, de még temetetlen vállalkozások vagyonát jó pénzért áruba bocsássák.

A Direkt36 utánajárt, hogy mely Fidesz-közeli potentátok érdekeltségeinek jutott ily módon a jóból, kik azok, akik mások baján, nem egy esetben személyes tragédiáján gazdagodhatnak. „A nyertesek között van egy Seszták Miklós korábbi miniszterhez köthető ügyvédi iroda cége is, miközben Seszták maga is részt vett a kiválasztási folyamatban”, írja a Direkt36. Valamint: „A nyertesek között van egy Fejérvári-ház Kft. nevű cég, amely egy fideszes politikus, Papcsák Ferenc résztulajdonába tartozik. Papcsák korábban fideszes parlamenti képviselő volt. jelenleg a jegybank felügyelő bizottságának elnöke…Ugyancsak felszámolásokat végezhet a jövőben  a Q-Tron Reorganizációs és Felszámoló Kft., mely cég egyik tulajdonosa Tasnádi László volt belügyi államtitkár. Tasnádi a posztjáról 2016-ban mondott le, miután Lázár János akkori miniszterelnökségi miniszter kínosnak nevezte, hogy a III/II-es múltú államtitkárt pont október 23-án léptették elő. Tasnádi Pintér Sándor belügyminiszter bizalmasának számít, a lemondása után Pintér korábbi őrző-védő cégénél, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-nél lett vezérigazgató.”

Csak néhány példát említettünk a sok közül, az oknyomozó portál hosszan sorolja a Fidesz-közeli cégeket, a kormány által helyzetbe hozott, az átlagember számára áttekinthetetlen, felfoghatatlan gazdasági hatalomként funkcionáló céghálókat. Csak kapkodjuk a fejünket, és nem akarunk hinni annak, amit látunk. Nem akarjuk elhinni, hogy a szemünk előtt lopják el a javainkat.