Határozati javaslat készül: az országgyűlésben is tiltsák be a mobiltelefonokat!

Föld S. Péter 2024. szeptember 5. 15:00 2024. szept. 5. 15:00

A kormányhoz nagyon közeli Nézőpont Intézet kutatása szerint a magyarok 84 százaléka egyetért azzal, hogy a tanórák megkezdése előtt a diákoktól elveszik a mobiltelefonjukat. A Momentum frakcióvezetője és a Tisza Párt elnöke tovább szigorítaná a tiltást: egymástól függetlenül, de hasonló szellemben azt javasolják, hogy a képviselőknek is le kelljen adniuk a mobiltelefonjukat a munkahelyükön, hogy ily módon az ország valós gondjainak (közlekedés, egészségügy stb.) megoldására koncentrálhassanak.

Ami a Nézőpont kutatását illeti: nem tudjuk, milyen kérdéseket tettek fel a válaszolóknak, de a 84 százalékos egyetértés – Friderikusz Sándor egykori műsorának címét idézve – meglepő és mulatságos. Persze, lehetnek olyan technikák, amelyekkel a fenti, vagy még annál is jobb – például 100 százalékos – eredmény kihozható. Például, ha azt kérdezik a lakosságtól, mit szeretne jobban: azt, hogy a gyerekétől elvegyék a mobiltelefonját az iskolában, vagy inkább annak örülne, ha kitörne a harmadik világháború?

Vannak, akik az iskolák mellett más területekre is kiterjesztenék a szigorítást. Bedő Dávid, a Momentum parlamenti frakcióvezetője például a Facebook oldalán jelentette be, hogy határozati javaslatot nyújtanak majd be, hogy a parlamenti ülések alkalmával a képviselőknek le kelljen adniuk a telefonokat. „Ha akkora nagy gondnak tekintik a telefonhasználatot és a digitális oktatás fejlesztése helyett a tiltást választják a fideszesek, akkor ne álljunk meg itt... A »kütyüzés« helyett talán így jobban tudnak majd foglalkozni az összeomlás szélén álló vasúti közlekedéssel, egészségüggyel és oktatással.”

Hasonló indítvánnyal állt elő Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke, aki szerint „az infokommunikációs eszközökkel kapcsolatos kormányzati döntésen felbuzdulva, a TISZA Párt javasolja, hogy az őszi parlamenti ülésszaktól az Országgyűlés plenáris ülésére az országgyűlési képviselők ne vihessenek be se mobiltelefont, se okosórát.” Magyar szerint ugyanis „a plenáris üléseken az ország sorsáról döntenek, ezért a választók jogos elvárása, hogy a képviselők figyelmét ne vonja el magánügyük intézése és a közösségi médiázás.”

Mindez akkor is figyelemre méltó, ha tudjuk, hogy vannak, akik a fentieknél is felelőségteljesebben közelítenek a témához. Ilyen például Boros Bánk Levente, a Ferencvárosi Szurkolók Szövetségének egykori alelnöke, aki történetesen a bevezetőben említett Nézőpont Intézet politikai elemzési igazgatója. A Hír TV Vezércikk műsorában sajátos nézőpontból mondta el véleményét: „Csesszék meg! Szervezzék meg úgy az órát, hogy ne kelljen mobiltelefont használni!” Majd feltette a költői kérdést: „Hát melyikőtök nőtt fel úgy, hogy mobiltelefon, vagy akármicsoda kellett volna?... Bejött a tanár, leadta az anyagot, hát megtanultuk! Nem is értem!” – emlékezett vissza a régi szép időkre (amikor még minden jobb volt) Boros Bánk.

Amúgy évtizedekkel ezelőtt tényleg nem zavarta mobiltelefon az iskolai tanórákat, de még az akármicsodák nélkül is egészen jól el voltunk. Volt idő, amikor a mártogatós toll volt divatban, valamint a radírgumi, az itatóspapír és az indigó. És olyan is volt, amikor a nők nem járhattak egyetemre, még régebben pedig Boros Bánk szellemi előfutárainak köszönhetően, az volt a közvélekedés, hogy a Föld lapos és négy elefánt tartja a hátán.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom