Ismét a háziorvosokat ugráltatja a kormányhivatal

Föld S. Péter 2021. június 8. 07:01 2021. jún. 8. 07:01

Megint levelet kaptak a háziorvosok, ezúttal nem Sára Botond és az oltóközpont, hanem a kormányhivatal volt a feladó. Ami azt illeti – akárcsak az előzőekben –, ebben a mostani levélben sem volt köszönet. Jelen üzenet apropója egyébként az volt, hogy nagyon lelassult az oltási hajlandóság. Az elmúlt vasárnap például ezernél alig több oltást tudtak beadni, míg néhány héttel korábban a hét utolsó napján 30 ezren jelentkeztek valamelyik vakcináért. Ahogyan az már lenni szokott, a kormányhivatal ezúttal is a háziorvosokat ugráltatja.

„Tisztelt Doktornő! A koronavírus elleni küzdelemben az Ön közreműködésével sikeresen elértük a regisztráltak 90 százalékának immunizálását. Kiemelten fontos ugyanakkor a nyájimmunitás elérése érdekében, hogy emelkedjen az oltást igénylők száma, továbbá a regisztráltak mielőbb oltásban részesüljenek.

Ennek elősegítése érdekében kérem a tisztelt Doktornő tájékoztatását arról, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által megküldött lista alapján, a praxisában aktuálisan regisztrált … fő beoltása várható-e a közeljövőben, illetve amennyiben a regisztráltak még nem veszik fel az oltást, ennek milyen okai vannak.

Kérem, hogy tájékoztatását legyen szíves 2021. június 9. (szerda) 20:00 óráig megküldeni.

Segítő együttműködését ezúton is köszönöm.

Budapest Főváros Kormányhivatala”

Egy diszpécser jegyzi a fenti szöveget, akinek a nevét azért húztuk ki a levélből, mert nem az ő személye a fontos. Mint ahogyan kipontoztuk azt is, hogy az illető háziorvos praxisában hány regisztrált fő nem vette fel még az oltást, mert nem akartuk, hogy az illető háziorvos beazonosítható legyen, és ebből kifolyólag kellemetlenségei adódjanak.

Van nekik bajuk enélkül is, épp elég. Kezdve attól, hogy amíg nagy volt az érdeklődés az oltások után, gyakorlatilag az utolsó pillanatban értesítették őket arról, milyen vakcinát kapnak, és azzal kiket olthatnak be, illetve irányíthatnak az oltóközpontokba. Egy páciens beoltásához átlagosan háromszor kellett telefonálniuk, volt olyan háziorvos, akinek több mint százezer forint lett emiatt a havi telefonszámlája, az erre fordított időről és fáradságról nem is beszélve.

Most meg itt ez a levél, amelyben arra kérik a háziorvosokat, írják meg, hogy a regisztrált betegeik miért nem veszik fel az oltást. Ha ez tényleg annyira fontos, megtehetné a kormányhivatal is, hogy megkérdezi a pácienseket. Nekik van erre emberük, náluk van erre pénz, paripa, fegyver, náluk az összes regisztrált személy adata, kérdezzék meg őket, ha már regisztráltak, miért nem oltatják be magukat.

Nem mintha ez nem volna magánügy.

Az oltás amúgy tényleg fontos lenne. A sokat emlegetett, a biztonsághoz szükséges nyájimmunitás kialakulásához a lakosság hetven-nyolcvan százalékának beoltására lenne szükség. A valamivel több mint ötmillió beoltott jelentősen elmarad ettől. Ezért a kapkodás, és persze, mint korábban mindig, ezúttal is a „tápláléklánc” végén elhelyezkedő háziorvosoktól várják a megoldást.

Ha én háziorvos lennék, udvariasan, ugyanakkor részletesen és kimerítően válaszolnék a kormányhivatal levelére. Valahogy így: „Tisztelt kormányhivatal, megkeresésüknek eleget téve, a következőket tudom Önökkel közölni. János bácsi, aki a Külső-Gázlelőhely utcában lakik, krónikus fáradtságra hivatkozva nem kívánja beoltatni magát. Marika néni, aki nagyon kedves betegem, a múltkor virágot hozott, amit természetesen nem fogadhattam el, azt mondta, az unokáira vigyáz, ezért nem tudja felvenni az oltást. Gyula bácsi még vár, hátha lesz a mostaniaknál hatékonyabb vakcina, amely élete végig, sőt, azon túl is védettséget biztosít a számára. Bözsi néni – nem az, akit Orbán Viktor néhány évvel ezelőtt meglátogatott Nagygécen, és akinek a malacának Helló Röfivel köszönt – pedig azt mondta, hogy ő már nem bízik az oltásban, mert azt mondták neki, hogy a Bill Géc csipszet ültet a bőre alá, és akkor ő orosz akcentussal kínaiul fog beszélni és a Fideszre lesz kénytelen lesz szavazni.

A többi páciensem is hasonló indokokkal tartja távol magát az oltástól. Javasolnám, hogy vegyék rá Semjén doktort, hogy az éj leple alatt, ahogyan szokta, sunyi módon, nyújtson be egy törvénytervezetet, amelynek lényege, hogy csak az a személy vásárolhatja meg a várbeli örökbérleményét, aki legalább kétszer beoltatta magát a kormány által preferált vakcinák valamelyikével.

Dr. Netuggyadki Dömötör, háziorvos, sk..”

Szóval, a háziorvosok helyében valami ilyesmit válaszolnék a kormányhivatal szíves megkeresésére. Hadd érezzék a törődést, és így talán azt is kezdenék kapiskálni, hogy a háziorvosok sem szeretik, ha hülyének nézik őket.