Kár, hogy nem vagyok cseh, lengyel vagy szlovák

Bánó András 2020. szeptember 1. 09:50 2020. szept. 1. 09:50

E három ország állampolgárai határátlépés szempontjából ugyanis messze leköröznek minket, magyarokat. Egy magyar embert, a magyar miniszterelnök jóvoltából. Lássuk a részleteket! Orbán Viktor csaknem egy hetet várt a titkolódzással, amelynek végén kiderült, hogy nemcsak a déli államokba, de egész Európába nem lehet itthonról elutazni úgy, hogy a hazatéréskor ne várna 14 napos karantén a külföldön bolyongóra, kivéve, ha minimum hatvanezerért két tesztet csináltat.

„Nem lesz satu, de majdnem” – húzta el a mézesmadzagot a miniszterelnök, majd olyan satut jelentett be, hogy attól koldultunk. Szívtuk a fogunkat, de végül az ember megértette: bár az unióban a szakemberek egyértelműen állítják, hogy a határok lezárása nem old meg semmit, ha ez az ára, hogy a vírus ne gyűrűzzön be (akárcsak a hetvenes években az olajválság) akkor maradjunk itthon, mondjuk le előre tervezett nyugat-európai programjainkat.

Már az gyanús volt, amikor Gulyás miniszter a Szuperkupa döntő több ezer külföldről érkező szurkolójával kapcsolatban azt állította, hogy a három-három ezer német és spanyol drukkert a Ferihegyről busszal szállítják majd a stadionba és vissza. Hol van annyi repülőgép, amely hatezer szurkolót képes elszállítani? Ez a kérdés még mindig a levegőben lóg.

Az viszont már az arcátlanság teteje, hogy a bledi konferencián Orbán Viktor megígérte a V4-ek kormányfőinek, hogy a satu ellenére, a csehek, a lengyelek és a szlovákok bejöhetnek Magyarországra – ha van foglalásuk szeptemberre – és nem kell karanténba menniük, sem itthoni tesztet csináltatniuk, elfogadnak egy – példának okáért – Gdanskban vagy Érsekújvárott készült ötnapos(!!!) tesztet is.

Igaz, ha a V4-ek jöhetnek, akkor például az osztrákok vagy a luxemburgiak miért nem? Ők ugyan nem a V4 országok állampolgárai, „csak” európai polgárok, uniós polgárok. Mi is az unió tagja vagyunk – ma még. Hogy amúgy nem is tájékoztattuk az uniót a határzárról, pedig legalább a tájékoztatást meg kellett volna tenni, az kit érdekel? Mit nekünk Brüsszel, nem igaz? Majd tudomásul veszik, és kész.

Mint ahogy a magyarok is tudomásul veszik, hogy hátrányosabb helyzetbe kerülnek a saját országukban (14 nap karantén, csak itthoni teszt). Lehet pofázni, lehet elégedetlenkedni – nincs értelme. Amúgy csak zárójelben, kíváncsi vagyok, hogy az operatív törzs melyik szakember tagja adta áldását a Bledben hozott döntésre?

Most Orbánra kell, hogy vonatkozzon az általa többször is hangoztatott jelmondat: több tiszteletet a magyaroknak !