Lesz-e Orbán-Orbán vita?

Föld S. Péter 2022. február 10. 07:19 2022. feb. 10. 07:19

Nem elírás a cím, ha lesz egyáltalán bármilyen vita a miniszterelnök-jelöltek között, az csakis Orbán Viktor és Orbán Viktor között képzelhető el. Minden más felállás kizárt, Orbán Viktornak ugyanis nem érdeke, hogy bárkivel megmérkőzzön. Nyerni nem tud egy ilyen összecsapáson, veszíteni, az övéi számára felépített nimbuszát lerombolni, nem áll érdekében. Akkor pedig, miről beszélünk?

Normális üzemmenetben persze volna értelme egy ilyen vitáról beszélni és annak lehetséges kimenetelét találgatni, hiszen a választópolgároknak jogukban áll(na) tudni, hogy a kormányzásért versengő jelölteknek milyen elképzelésük van a hatalom gyakorlásáról. Mit kezdenének az egészségüggyel, az oktatással, a kultúrával, a korrupcióval, a társadalmi egyenlőtlenségekkel – egyszóval: Magyarországgal.

Márki-Zay Péter már korábban vitára hívta a Fidesz miniszterelnök-jelöltjét, Orbán Viktort, ám, amint az várható volt, nem kapott pozitív választ. Sőt, a vitára hívott miniszterelnöktől semmilyen válasz sem érkezett, ehelyett beosztottjaival üzent. Először például Hollik István kommunikációs igazgatóval, aki azzal utasította el a főnökét vitára invitáló Márki-Zayt, hogy Orbán beosztottakkal nem vitatkozik. Ezzel arra a sokszor hangoztatott fideszes állításra utalt, miszerint a baloldalon (értsd: egy jobboldali politikus által vezetett ellenzéki oldalon) Márki-Zay csupán miniszterelnök-jelölt, és valójában Gyurcsány Ferenc a főnök. Amennyiben Hollik és a Fidesz ezt komolyan gondolná, akkor a kommunikációs igazgatónak így kellett volna megfogalmazni a fenti mondatot: Orbán Viktor beosztottakkal nem vitatkozik, de a valódi főnökkel, azaz, Gyurcsány Ferenccel bármikor.

Orbánnak azonban – ahogyan az már a bevezetőben is olvasható – nem áll érdekében vitatkozni. Gyurcsánnyal pedig különösen nem, hiszen az utolsó nyilvános találkozásukkor, 2006-ban, megalázó és számára soha ki nem heverhető vereséget szenvedett a volt miniszterelnöktől. Egy Orbán-Gyurcsány vitának amúgy azért sincs semmilyen alapja, hiszen, szemben Orbánnal és Márki-Zay-jal, Gyurcsány nem kíván miniszterelnök lenni.

Ebből a szempontból kell értékelni, Gulyás Gergely megszólalását, miszerint nem kizárt egy Gyurcsány-Obán vita, ám, mint mondta, ilyen megkeresés nem érkezett a baloldalról.

Várhatóan nem is fog. Gyurcsány Ferenc nem „beosztottjain” keresztül, hanem saját szavaival közölte a nyilvánossággal, hogy nem áll szándékában Orbánnal vitázni. „Aki a gyávát megmenti, az maga is gyáva. Ez régi dakota közmondás. Én meg nem mentek gyávákat”. Látszólag Gulyásnak válaszolt ezzel a DK elnöke, de valószínűbb, hogy nem akarta megadni az esélyt Orbánnak, hogy őt is megalázza, és valamelyik beosztottjával üzenje meg, hogy esze ágában sincs az egykori miniszterelnökkel megvitatni Magyarország jövőjét.

Marad tehát az az opció, hogy Orbán Viktor önmagával vitatkozik. Ennek egyébként péntek reggelenként, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában rendszeresen tanúi lehetünk. Ilyenkor ugyan Orbánnal szemben ott ül egy riporterként foglalkoztatott sajtómunkás, ám az ő szerepe arra korlátozódik, hogy végszavazzon a miniszterelnöknek, vagyis, feltegye Orbánnak azokat a kérdéseket, amelyeket Orbán szívesen megkérdezne önmagától.