Németh Szilárd takaréklángon

Föld S. Péter 2022. szeptember 8. 14:16 2022. szept. 8. 14:16

Kevesebbet szerepel a rezsibiztos a sajtóban, mint korábban, ritkábban látjuk és halljuk, amikor mégis, akkor sem arról beszél, amiről kellene. Miközben már érkeznek a megemelt rezsiszámlák, amelyek nemcsak azért verik ki a biztosítékot sokaknál, mert a megszokottnál jóval magasabbak, hanem azért is, mert nehéz rajtuk eligazodni. Káosz van, amerre a szem ellát, ráadásul nemcsak az energia lett drágább, de azok sem dőlhetnek hátra, akik a lakosságinak kinevezett szint alatt fogyasztanak: őket sem hagyja az út szélén a kormány, számukra azt találták ki, hogy az energia ára mellett a rezsihasználati díj is emelkedik.

Németh Szilárd, aki néhány hónappal ezelőtt még büszkén állította, hogy megvédik a rezsicsökkentést, mostanra ezen a téren kevésbé aktív. Időnként persze megszólal, legutóbb például a Balkánért és Nyugat-Európáért aggódott. „Míg Európában úrrá lett a pánik, mi Magyarországon megóvjuk az energiabiztonságunkat. A Balkánon több országban már most vészhelyzetet hirdettek, Nyugat-Európában drasztikus megszorításokra készülnek. Több országban zavargásoktól tartanak”. Ezt írta Németh Szilárd a Facebookon, majd a bejegyzés végén megnyugtatásul hozzátette, hogy „Magyarország készen áll az előttünk álló nehéz időszakra, Magyarország készen áll a télre.”

Előtte persze még ősz is lesz, pontosabban már be is köszöntött. Jönnek a korábbiakhoz képest sokszorosan magasabb rezsiszámlák, és a gondoskodó kormány azokra is gondolt, akik a lakosságinak kinevezett fogyasztásnál kevesebb gázt és áramot használnak. Nekik a rendszerhasználati díj megemelésével kedveskednek – hogy ez mitől drágult meg, arra nincs magyarázat.

Persze, még lehet magyarázat mindenre. Az MVM a napokban bejelentette, hogy tájékoztatási kampányt indít, hogy ezzel segítsen az embereknek. Nem a gáz- és áramszámlák kifizetésében, hanem abban, hogy eligazodjanak a számlára írt számok útvesztőiben. Ettől még persze nem lesz könnyebb a számlák ellenértékét kiegyenlíteni, de legalább tudni fogjuk, hogy miért ment tönkre a vállalkozásunk, miért szegényedtünk el, miért nem telik a gyereknek új cipőre, rendes ruhára, egészséges élelemre.

Németh Szilárdnak, aki nemcsak rezsibiztos, hanem a Fidesznek is egyik alelnöke, most nem az volna a dolga, hogy a nyugati országokat ekézze, hanem, hogy kiálljon az emberek elé, és elmondja nekik, mitől drágább az életük. Annál is inkább, mert nem csupán a gázért és az áramért kell többet fizetnünk, de „ellentételezésként” ott van a magas infláció is. Szegény németeknek, akik a magyar kormány kommunikációja szerint nagy bajban vannak, el kell viselniük a nyolc és fél százalékos pénzromlást, mi viszont olyan sikeresen felkészültünk az előttünk álló nehéz időszakra, hogy nálunk „csupán” ennek majdnem kétszerese a hivatalosan bevallott infláció.

Erről kellene Németh Szilárdnak beszélnie, és persze nemcsak neki, hanem minden rendű és rangú fideszes politikusnak. Akik, amikor futott a szekér – konjunktúra volt a világgazdaságban, ömlött Brüsszelből a pénz – büszkén sütkéreztek az ölükbe pottyant dicsőségben, ám most, amikor nehéz időszak jön, nem tudnak mást, mint sorosozni, gyurcsányozni és az Európai Unióra mutogatni.

Tényleg nehéz időszak áll előttünk. Ebben a helyzetben az ellenségkeresésre alapozott szájkarate kevés ahhoz, hogy a magyar vállalkozások és a lakosság átvészelje a következő hónapokat.