Orbán megfelezi az inflációt

Föld S. Péter 2022. október 14. 15:05 2022. okt. 14. 15:05

„Tisztelettel megkértem Matolcsy György jegybankelnököt, és utasítottam Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy 2023 végére megfelezzük az értéket.” Ezt mondta péntek reggeli rádiós interjújában Orbán Viktor, majd még hozzátette: „Az inflációt, ami a KSH legújabb adatai szerint épp meghaladja a 20 százalékot, kívülről vitték be, nem gazdasági törvényszerűség, hanem az elhibázott szankciós politika hatása.”

Goromba megkülönböztetésnek gondolhatnánk a miniszterelnök szóhasználatát, miszerint a jegybankelnököt tisztelettel kérte, a pénzügyminisztert pedig utasította. Pedig, szó sincs ilyesmiről, Orbán ezzel azt kívánta érzékeltetni, hogy Magyarország demokratikus jogállam, ahol a jegybank független a kormánytól, annak vezetőjét a miniszterelnök – szemben a pénzügyminiszterrel, aki a kormány tagja – nem utasíthatja, legföljebb kérhet tőle egy szívességet. 

Most az a szívesség lett kérve, hogy jövő év végére egy számjegyű legyen az infláció. Ránk férne már egy kis olcsóság, mert a drágulás korábban nem látott méreteket öltött, és a szakértők szerint az infláció a következő hónapokban tovább növekszik. Orbán szerint a magas infláció jórészt az Európai Unió elhibázott szankciós politikájának köszönhető, mert a brüsszeli bürokraták és az európai elit az emberek megkérdezése nélkül döntenek mindenről.

Bezzeg nálunk megkérdezik az embereket. Kérték már a véleményünket a migrációról, a koronavírusról és most hamarosan a szankciós politikáról is elmondhatjuk, hogy mit gondolunk. A gyenge forintról nem kérdeznek meg senkit, sem a hideg tantermekben fagyoskodó diákokról, a bezárt színházakról, uszodákról. De hát mit is mondhatnánk mi, egyszerű magyar emberek erről a miniszterelnöknek. Hogy bennünket nem érdekel a gyenge forint, mert mi nem euróban, vagy dollárban fizetünk? Ennyire azért nem vagyunk vicces kedvünkben, sőt, ha a szakértők által jósolt inflációs előrejelzésekre gondolunk, kifejezetten el vagyunk kámpicsorodva.

Épp ideje volt, hogy ebben a nehéz helyzetben Orbán megkérje Matolcsy Györgyöt és utasítsa Varga Mihályt, hogy a jövő év végére felezzék meg az inflációt. (Írók, alkossatok remekműveket!) Hogy ez miként fog menni, azt egyelőre nem kötötte az orrunkra a miniszterelnök, talán még ő maga sem látja a megoldást, de ez nem is baj, 2023 vége még messze van, előbb még ennek a mostani évnek a végét kell valahogyan túlélnünk, valamint az azt követő néhány hónapot. 

Az mindenesetre nem igazán biztató, hogy Matolcsy és Varga urak együttműködése nem ígérkezik zökkenőmentesnek, ők ketten ugyanis nem arról híresek, hogy egymás tenyeréből esznek. Az elmúlt időszakban rendszeresek voltak a csörték a Matolcsy által irányított jegybank és a Varga vezette pénzügyminisztérium között, bár nem kizárt, hogy a miniszterelnök kérésére, illetve utasítására az említett urak elássák a csatabárdot, és hatnak, alkotnak, gyarapítanak, nem utolsósorban azért, hogy a haza fényre derüljön, és bő egy év múlva egy számjegyű legyen az infláció.

Bárhogy is lesz, örömmel tölthet el bennünket a tudat, hogy Európában egyedül nálunk szokás megkérdezni az embereket az életüket érintő fontos kérdésekről. Ezért jön hamarosan az újabb, immár tizenkettedik nemzeti konzultáció, ahol elmondhatjuk majd, amit már hónapok óta magyaráznak nekünk a kormányhoz közeli sajtóban: hogy minden bajunk oka Brüsszel elhibázott szankciós politikája, amely jobban fáj az energiatörpéknek, mint az oroszoknak. Mindemellett véget kell vetni a háborúnak, legyen béke, és a véleményünkre mindig vevő kormány azt is megtudhatja tőlünk, hogy szerintünk Donald Trump a béke embere, ha még mindig ő volna az USA elnöke, a Putyin elnök által utasított békés orosz haderőnek eszébe sem jut, hogy rátámadjon az agresszív Ukrajnára.