Orbán pápa

Föld S. Péter 2022. május 5. 07:22 2022. máj. 5. 07:22

Ha volt valami, amiért érdemes volt összeülnie és megalakulnia az új parlamentnek, az az, hogy végre valaki kimondta, amiről mi, többi magyarok, csupán egymás között, suttogva mertünk beszélni: hogy ma Európában csak két békepárti vezető van, Ferenc pápa és Orbán Viktor. Nem más állította ezt, mint Turi-Kovács Béla, a parlament korelnöke. A kisgazda politikus elmúlt 86 éves, nem áll érdekében, hogy mást mondjon, mint amit gondol. Ha Kocsis Mátétól hallottunk volna hasonlót, vagy teszem azt, Deutsch Tamástól, akkor joggal gyanakodnánk, hogy a seggnyalás minősített esetének fennforgásával állunk szemben, ám Turi-Kovács ebből a szempontból feddhetetlen.

Persze, nem volt nagy kockázat abban, amit az idős politikus mondott. A parlament több mint kétharmados többségének tetszett is, amit hallottak. Ha Turi-Kovács arról beszél, amiről annak idején Bayer Zsolt, a Fidesz 5-ös számú tagkönyvének birtokosa, vagyis, hogy Ferenc pápa egy liberális argentin marha, mindemellett pedig egy demens vénember, azt is megtapsolják.

Amúgy a háborút minden normális ember elítéli. Még azok az oroszok is, akiket Orbán Viktor Putyin nevű barátjának pribékjei kíméletlenül elhurcolnak a tüntetésekről, jó esetben csak összeverik őket, rosszabb opció, amikor börtönbe is csukják a békepártiakat.

Ezért aztán minden tiszteletünk ellenére, azt kell mondanunk, hogy Turi-Kovács Bálának – idős emberről van szó, ezért fogalmazzunk finoman – nem biztos, hogy igaza van. Nem Ferenc pápa megítélésében, hanem abban, hogy Orbán békepárti lenne. A magyarok örök és megbonthatatlan miniszterelnöke egész politikai pályafutása ugyanis a háborús retorikáról szól. 2002-ben például azzal hergelte híveit, hogy hozzanak létre szabadcsapatokat, hogy majd mozdulni tudjanak, ha mozdulni kell, magáról pedig azt állította, hogy olyan, mint a régi harci paripa, amely messziről megérzi a puskapor szagát. Azt már mi tennénk hozzá, hogy Orbán a csatalovaknak egy igen különleges fajtájából való: ott is érzi a puskapor szagát, ahol nincs ilyen illat. (Igaz, tesz arról, hogy előbb-utóbb valóban legyen.) 

Európa békepárti politikusa – nem Ferenc pápára gondolunk – háborúzni jár Brüsszelbe és nem tárgyalni. Számos alkalommal elmondta, amikor a belga fővárosba indult, hogy nehéz küzdelemre számít. És – kormányával együtt – a Covid-járvány idején is harcolt. Nem szakembereket, hanem fürkészeket és portyázókat küldött az utóbb használhatatlannak és túlárazottnak bizonyult lélegeztetőgépekért, majd levitte a vírust a birkózószőnyegre és kardélre hányta. (Pedig, hogy a régi vicc poénjával éljünk, közé is lövethetett volna).

A hétfőn megalakult új országgyűlésnek persze nem az a legnagyobb baja, hogy egy nem létező párt – a kisgazdákra gondolunk – idős politikusa Orbán Viktort békepártinak nevezte. Vannak más gondok is, hogy miheztartás végett csak egyet említsünk: a mihazánkos Dúró Dóra lett a parlament egyik alelnöke. 

Imádkozzunk, hogy le ne darálja a neki nem tetsző jegyzőkönyveket!