Orbán tudja, hogy milyen a nyomorult koldusok testtartása

Föld S. Péter 2024. szeptember 23. 15:50 2024. szept. 23. 15:50

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke lengyelországi látogatásán bejelentette, hogy az Európai Unió akár tízmilliárd eurót is képes adni a szolidaritási alapból az árvíz sújtotta országok megsegítésére. Von der Leyen Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát, Ausztriát és Romániát említette, mint olyan országokat, amelyek számíthatnak a segítségre, ám Magyarországot „kifelejtette" a felsorolásból.

Hogy ez csak von der Leyen feledékenységének köszönhető, vagy szándékosság is volt a bizottsági elnök szavaiban, nem tudni. Ami biztos: ennyi elég is volt Orbán Viktornak ahhoz, megsértődjön. „Hogy aztán majd valamikor, valaki, valahonnan, egy Ursula nevű hölgy, valami Európai Unió meg bizottság küld-e nekünk pénzt vagy segítséget, hát az olyan, mint a kutya vacsorája" – mondta némiképp feldúltan az Árvízinfónak nevezett tájékoztatón a miniszterelnök. Mindehhez még hozzátette: ha jön segítség, azt szívesen fogadjuk, de egyébként megvagyunk anélkül is, ha jön pénz, ha nem, az ország védve lesz. „Nem javaslom, hogy valami nyomorult koldus testtartásával kalapozzunk. Komoly ország vagyunk, elvégeztük a munkát" – mondta Orbán.

Aztán kiderült, hogy félreértés történt, mert bár von der Leyen a felsorolásból valóban kihagyta (kifelejtette) Magyarországot, az árvíz sújtotta országoknak adandó támogatás nekünk is jár. Ezt onnan tudni, hogy az ATV Híradójának kérdésére az Európai Bizottság magyarországi képviselete közölte: magától értetődik, hogy a támogatás minden érintett ország, így Magyarország számára is elérhető. 

Az ügy tehát rendeződni látszik, az EU ad pénzt a helyreállítási munkálatokra, és ebből a forrásból nekünk is jut. Tanulságok azonban vannak. Ami elsőként adódik, az egy felismerés, miszerint Orbán Viktor tudja, hogy milyen egy nyomorult koldus testtartása kalapozás közben. Hogy honnan ez az ismeret, az nem derült ki a miniszterelnök szavaiból, amerre ő jár – Cinege utca, Felcsút, Hatvanpuszta, a Bese Gergő (egykori) atya által felszentelt Karmelita kolostor –. arrafelé nincsenek koldusok. Sem nyomorult, sem pedig másmilyen testtartásban nem kalapoznak az Orbán számára látható emberek, ha ilyenek véletlenül mégis arra tévednének, a miniszterelnök nagyszámú testőrsége gondoskodna arról, hogy ne találkozzon velük. Nem tenne jót Orbán közérzetének, ha lecsúszott, kilátástalan helyzetben lévő embereket látna, van neki baja enélkül is, több, mint elég. Épp a napokban volt kénytelen aláírni egy 130 pontból álló „megszorító csomagot." Rosszul teljesít ugyanis a gazdaság, pénzt kell szerezni, bárhonnan és bármi áron.

A másik tanulság még az előzőnél is fontosabb: ez pedig nem más, minthogy Orbán szerint az Ursula von der Leyen által első körben említett országok – Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ausztria és Románia – nyomorult koldusként kunyerálnak. Ami azért is furcsa megközelítés, mert 14 évnyi Fidesz-kormányzás után odáig jutottunk, hogy Magyarország Európa második legszegényebbjévé küzdötte le magát. Már a románok is elmentek mellettünk, egyedül a bolgárokat sikerült még – ki tudja meddig – megelőznünk.

Ebben a helyzetben koldusnak nevezni a nálunk jobbakat, lehet meglepő, ám egyáltalán nem mulatságos. 

Azt viszont jó tudni, hogy – szemben másokkal – mi nem kalapozunk. Ha adnak pénzt, elfogadjuk – egyenes derékkal, büszkén és szilajon, árvalányhajas múltba nézéssel, lóháton, hátrafelé nyilazva. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom