Orbán újra nyerhet: nincs már fölötte kontroll

Németh Péter 2021. március 3. 13:44 2021. márc. 3. 13:44

Semmilyen elégtételt, sem örömöt nem érzek afölött, hogy a Fidesz kilépett, vagy kényszerűen elhagyta az Európai Néppártot. A helyzet persze már régóta tarthatatlan volt, az egyre inkább szélsőjobbra tolódó magyar pártot évek óta cipelte – még felfüggesztett állapotában is – a konzervatív pártcsalád. Az Orbán vezette Fidesz már régóta nem konzervatív, nem is keresztény, leginkább egy egyszemélyi vezető által irányított hatalmi tömb, amely nemzeti jelleget akarna magára ölteni, de valójában nem más, mint egy hatalmi tébolytól megrészegült vezető foglya.

Maga is a hamis egység foglyaként működött; hagyta, hogy a „családként” gondolkodjon arról, aminek már régen nincs köze a családhoz. Hagyta, hogy Orbán szabadon rángassa ide-oda, saját pillanatnyi érdekei szerint gyártson elveket, ellenségeket, barátokat. Most, amikor elérkezett a szakítás pillanata, most sem tesz mást a magyar miniszterelnök; hamis érvekkel operálva, esik neki Manfred Webernek. Azt állítja, hogy miközben elszántan küzdünk a világjárvány ellen, a Néppárt vezetői alapszabály-ellenesen, de leginkább felelőtlenül, mondvacsinált ügyekkel támadnak a magyar emberekre. Orbán – természetesen, mint mindig – álságos módon, a magyar választók mögé akar bújni: állítása szerint őket csapta arcul az Európai Néppárt.

Onnan indultam ki, hogy semmilyen örömet nem érzek, a legkisebb elégedettséget sem, hogy a Fidesz kikerült a legrangosabb európai pártcsalád tagjai sorából. Ma még nem látjuk, hogy mindennek milyen súlyosabb következményei lesznek, annyi azonban biztosan megjósolható: egy fontos kontroll vész el, a fékek közül egy immár nem pusztán meglazult – mint a felfüggesztés pillanatában ez történt –, hanem végképp eltűnt. Természetesen nem hihetjük, ép ésszel erre nem gondolhatunk, hogy Orbán következő lépése a Hunxit lenne, de nyilván ezt a szcenáriót sem lehet teljesen kizárni. Egyelőre az tűnik valószínűbbnek, hogy a magyar pártvezér megpróbálja összegyűjteni újra Európa szélsőségeseit, az unión belül pedig egy egységes frakciót alkotva, közös erővel szembemenni a fősodorral. Sajnos, mostanság – épp a járvány miatt – van is erre alapja: nem vitatható, hogy a vakcina-beszerzés hiátusai súlyos elégedetlenségeket váltott ki Európa-szerte. A nyugati oltóanyagok érkezésének elmaradása indokolttá teszi egyfelől a támadásokat, másrészt a népek megmentőjének szerepébe helyezi mindazokat, aki alternatív megoldásokat keresnek. És ez az alternatív megoldás ugye Orbán esetében a kínai és orosz vakcina, amelyek ugyan továbbra sem rendelkeznek európai engedéllyel, de káros hatásuk sem kimutatható. Legfeljebb politikailag: mind a kínaiak, mind az oroszok érdekeltek abban, hogy gyengítsék az EU-t, és ebben Orbán Viktorban hű társra találtak.

Erről az oldalról közelítve, persze nekik sem érdekük, hogy Magyarország otthagyja az EU-t, sőt, kizárólag akkor van számukra értéke egy ilyen kis országnak, ha rajta keresztül éket tudnak verni a közösségbe. És ez most fényesen sikeredett: hazánk egyszerre van kint és bent; ott van az unióban, lazítja a szövetséget, és bár meanstream távolodott, de ki tudja, milyen galibát okoz még a Covid. Az irány, Orbán, elég jól látható: miközben ő arra hivatkozik, hogy szemben Európával, minden erejét a védekezésre koncentrálja, valójában gátlás nélkül építi tovább saját klientúráját és halmozza magánkézbe – saját kezébe? – az állami vagyont. Propagandisztikus kormányzásának eddig még az egyre súlyosbodó egészségügyi válság sem okozott különösebb hátrányt, sőt, egyre erőteljesebben csak a hazug statisztikák gyártása válik a fő iránnyá. Eltüntetik – szerintem bűnös módon –, hogy kit milyen oltóanyaggal láttak el, ugyanakkor azt állítják: Magyarország a harmadik legátoltottabb ország Európában. Igaz, csak az első oltást veszik alapul, mert így szebb a statisztika, és nincs kizárva, hogy a statisztika érdekében írták felül az eddig oltási rendet; elhasználva az ittlévő oltóanyagokat, elnyújtva a második oltás beadására szánt időt. Nem tudjuk pontosan, hogy a magyar kormány mit miért csinál, csak abban lehetünk biztosak: semmi nem úgy van, ahogy mondja.

A Fidesz kilépése az Európai Néppártból, éppen ezért nem rontott a helyzetén, de határozottan rossz helyzetbe hozta Magyarországot, a magyar népet. Azt a magyar népet, amelynek jelentős része nem látja, milyen irányba sodródik az ország, nem tudja, hogy a teljes kontroll nélkül Orbán Viktor mit jelent számukra, a jövőjük szempontjából.  Orbán tehát a kilépéssel nem vesztett, sőt, megkockáztatom: nyert is. Nincs kétségem, hogy a propagandaeszközeit használva, hatalmas támadást indít mind a Néppárt, mind az unió ellen. Ő jól érzi magát a margóra üldözve, csak nekünk lesz egyre rosszabb. Gondolják el, ha egy Orbán Viktor típusú ember fölül elmúlik minden kontroll, az hova vezet.

A történelem elmondja…