Orbán Viktor fogyjon le!

Föld S. Péter 2021. október 6. 18:15 2021. okt. 6. 18:15

Nem nekem fontos, hogy Magyarország miniszterelnöke karcsúbb legyen, mert számomra egy korpulens politikus is jó vezetője lehetne az országnak. Más miatt van ennek jelentősége: Zacher Gábor, az ismert toxikológus sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a magyarországi járványügyi adatok azért kimagaslóan rosszak, mert a lakosság egészségi állapota pocsék.

Zacher doktor számokat nem mondott, de mindenki tudja, aki nem a kormányhoz közeli sajtóból informálódik, hogy egymillió lakosra vetítve, nálunk az egyik legmagasabb a Covid miatt bekövetkezett halálozások száma – eddig több mint 30 ezer honfitársunk halt meg a járvány következtében. A kormány nem szokott dicsekedni ezzel a szomorú adattal, sőt, újabban már a kezdetben világsikerként elkönyvelt oltottsági adatokat sem sűrűn emlegeti.

Zacher szerint az elmúlt tíz évben voltak olyan politikusok, akik 25-30 kilót is felszedtek magukra, s szerinte hasznos volna, ha Orbán Viktor jó példával járna elől, és közölné az emberekkel, hogy egy év alatt ledob 25 kilót. Biztosan sokan követnék a példáját, mondta Zacher doktor, és ettől a magyar lakosság egészségesebb, a különféle megbetegedésekkel szemben ellenállóbb lehetne.

Egyelőre nincs jele annak, hogy Orbán fogyókúrára készülne, ami egyébként a legtöbb ember esetében magánügy, és valamelyest még egy vezető politikus esetében is az. Nem ez alapján ítéljük meg a tevékenységét, a politikai teljesítményét, nem ez alapján döntjük el, hogy használt-e a hazának, vagy inkább rettentően sokat ártott neki.

Ha már Zacher doktor szóba hozta a fogyást, más területeken is lehetne példát mutatni a lakosságnak. Például, ha azok a politikusok, akikre sokan hallgatnak, bejelentenék, hogy mostantól nem fognak hazudni. Sőt, nemcsak bejelentenék, mert eddig is ezt mondták, hanem valóban tartózkodnának a lódítástól. Ugyanígy, példát lehetne mutatni az embereknek azzal, hogy nemzetünk legjobbjai – még mindig az országot vezető politikusokra gondolok – közölnék, hogy a lopás csúnya dolog, és igaza volt Pokorni Zoltánnak, aki a NER megalakulásának hamvas napjaiban azt mondta, hogy aki elsőként nyúl a közösbe, annak le kell vágni a kezét. (Képletesen persze, merthogy Európában vagyunk, és nem valamelyik keleti diktátor által vezetett banánköztársaságban.)

Orbán Viktor a fogyókúra közben azzal is jó példával járhatna elő, hogy megszüntetné, de legalábbis a maga részéről mérsékelné az uszítást, a másokkal szembeni gyűlöletkeltést, elítélné egyesek gyors és ellenőrizhetetlen forrásból származó vagyonosodását.

Persze, mondhatta volna előbb is Zacher doktor, hogy Orbán Viktor fogyjon le. Félő ugyanis, hogy mire Orbán ismét olyan karcsú lesz, mint amilyen sok évvel ezelőtt volt, és olyan igazmondó, amilyen sohasem, már nem ő lesz Magyarország miniszterelnöke.