Sokat akar a Szarka…

Dr. Dávid Ferenc       2020. október 26. 12:44 2020. okt. 26. 12:44

Véget kell vetni az anarchiának! címmel adott interjút a múlt héten – az október 23-i tömegdemonstráció előtt – a Demokrata elnevezést viselő nyomdaterméknek (főszerkesztő: Bencsik A.) az SZFE kancellárja, Szarka Gábor. Álláspontja szerint, „Az alapítványi fenntartású modellváltásból így semmiképpen nem engedünk. Az egyetlen kérdés, hogy a diákok közül ki tart velünk ezen az úton. Bízom benne, hogy a szűk kemény mag kivételével, egyre több hallgatónak megjön a józan esze, és a bővülés meg az innováció lehetőségét látják meg az új szisztémában. Biztosan kijelenthetem, hogy nem fogunk meghátrálni, elnézést kérni és visszaállítani a korábbi modellt.(…) Nagyon reménykedünk benne, hogy belátható időn belül, kialusszák magukat, átgondolják a most uralkodó állapotok értelmetlenségét, és végre nyitottá válnak a párbeszédre. Folyamatosan, újabb és újabb határidőket fogalmaztunk meg, hogy érdemleges kommunikációt kezdhessünk velük, és még most, az utolsó utáni pillanatban is nyitottak vagyunk minderre. De természetesen nekünk is fogy a türelmünk.”

Akkor menjünk szépen, sorba!

- Az alapítványi modell nem ördögtől való, egy lehetséges változat, ezért azt nem is kell ab ovo tagadni, elvetni. Viszont rendkívül fontos (és ebből sem a diákok, sem az oktatók nem engedhetnek), hogy a kuratórium emberei ne politikai tisztek legyenek, hanem nagy tekintélyű tanárok/színészek/rendezők és – amennyiben indokolt – művészetekre fogékony üzletemberek. Röviden: az alapítványi forma fenntartása elképzelhető, de a kurátori tisztségeket (vagy annak többségét) ne az állam által kinevezett emberek töltsék be.

- A diákok nem fogadják el a törvény, a kuratórium és a kancellár által kijelölt utat. Ha Szarka úr – legalább az interneten keresztül – követte az október 23-i vonulást és meghallgatta a beszédeket, akkor tapasztalhatta, hogy ezek a fiatalok – oktatóikkal együtt – elszántak és bölcsek. Megvan a magukhoz való eszük, és 50 nap eltelte után sem gyengültek el. Azt már csak én teszem hozzá, hogy szerintem Szarka úr nem az SZFE-ről fog nyugdíjba menni, és bízom benne, hogy hamar talál magának értelmes elfoglaltságot. Függetlenül a sztrájk és az engedetlenség hosszától, a mostani kancellár már megbukott. A szívek és az értelem fölött nincs hatalma, a tekintélyét pedig régen elvesztette.

- Meg fog tehát hátrálni a Vidnyánszky-Szarka tandem. A kormányzati boszorkánykonyhában már lázasan keresik a rendezett visszavonulás módozatait. Igen nehéz feladat elé állították a Habony-Rogán nevével fémjelzett csapatot, hiszen az új SZFE- vezetés Waterloo-ját – azaz csúfos kudarcát – nem egyszerű megszépíteni, megmagyarázni.

A fenti idézet utolsó mondatát érdemes megismételni. „De természetesen nekünk is fogy a türelmünk”. Itt jelzem Szarka úr: nekünk is! Az a szerencse, hogy a művészpalánták „bírják cérnával” és minden egyes nap közelebb kerülnek céljaik eléréséhez. A főváros népe mellettük áll, győzelmük nem kétséges!