Varga Judit-Magyar Péter: Jelenetek egy házasságból

Föld S. Péter 2024. március 26. 15:25 2024. márc. 26. 15:25

A házassági helyzet fokozódik: a Schadl-Völner ügy jelen állás szerint egy házastársi konfliktus végét lezáró „bosszúpornóval” folytatódik, miközben a Tóni, Barbara és Ádám szál is tovább él. Hogy a repeszek érzékeny helyen találták el a kormányt, az is mutatja, hogy a volt igazságügyi miniszter egykori férje összeszámolta: március 15-i fellépése óta a kormányhoz közeli média legismertebb szereplői száznál több lejárató cikket írtak róla. 

Egyedül a valaha szebb napokat látott, ám időközben lakájmédiává züllesztett Origon 32 cikk jelent meg Magyar Péter vélt, vagy valós viselt dolgairól. „Vajon miért rettegnek így a Karmelitában? A goebbels-i propagandára hajazó rogáni médiacsatlósok példa nélküli lejárató kampányt indítottak ellenem a március 15-i rendezvényünk óta” – írta Magyar Péter a Facebookon, majd így folytatta a bejegyzést: „Csak a Mandineren (Orbán Viktor házi lapjában) 92 lejárató cikk jelent meg rólam, tehát naponta több mint 12. Megszűnt a háború, eltűnt Soros és Brüsszel, maradt Magyar Péter. Az Origo 32, hazugságoktól hemzsegő cikknél tart a héten. De ugyanígy vezető hír a TV2-ben, a közmédiában, az Indexen minden velem kapcsolatos aljas rágalom. Az a közös ezekben a médiumokban, hogy mindet a Karmelitából irányítják, valamint, hogy egyik sem kérdezett meg a lejárató cikkek valóságtartalma kapcsán.” (A 444 azt is kiszámolta, hogy a köztévé Híradójának egyik hétfői adásában a műsoridő 40 százalékát szentelték Magyar Péter lejáratására.)

Hogy kinek van igaza ebben az immár két szálon futó történetben, nem tisztünk eldönteni. Az viszont szabad szemmel is jól látszik, hogy nagy a riadalom a Karmelitában, ezért is riadóztatták a kommunikációs kommandó minden egységét. Függetlenül attól, hogy a társadalmat megosztó Magyar Péter milyen ügyet képvisel – valóban házastársi „bosszúpornóról” van szó, vagy a haza iránti elkötelezettségről –, a média szempontjából figyelemre méltó a Magyart lejáratni szándékozó igyekezet.

Amit látunk, nem meglepő, de nem is mulatságos. A lakájmédia teszi a dolgát, márpedig ők eleve hazugságra, hírhamisításra, elhallgatásra szerződtek. Azért kapják a fizetést, hogy ne arról írjanak, ami van – szegénység a köbön, leharcolt egészségügy, lebutított oktatás –, hanem arról, amit a kormány látni és hallani szeretne. Hogy Magyarországon szólásszabadság van, és demokrácia. Szijjártó nem repked helikopteren, Orbán és a csókosok nem az emberek rovására gazdagodnak, Mészáros Lőrinc pedig kizárólag a saját tehetségének és szorgalmának köszönheti, hogy gázszerelőből milliárdos lett.

Hazudnak rendületlenül. Hanem van itt más is, amit illő lenne végiggondolniuk a kormányhoz ma még minden körülmények között hű, az elvárásokat nem egy esetben túllihegő sajtómunkásoknak. Például azt, hogy semmi sem tart örökké. Még Orbán Viktor hatalma is véget ér egyszer és nem kizárt, hogy a kegyelmi üggyel kezdődő botrány jelentősen lerövidíti a végjátékot. Lesz idő, amikor majd a most még közpénzzel kitömött lapokat, portálokat és tévéket, megafonos megmondóembereket sem fogják nyakló nélkül finanszírozni. Amikor véget ér a mostani vircsaft, át kell majd térni az igazmondásra. 

Mit mondanak majd akkor a lakájmédia mostani szereplői? Hogyan néznek az olvasók, a nézők szemébe? Azt mondják, hogy parancsra tették? Sajnáltatják magukat, hogy mekkora nyomás alatt álltak? Szavakat, félmondatokat rángatnak elő, amelyekkel azt igyekeznek igazolni, hogy ők valójában belülről bomlasztottak? Vagy csupán kínos magyarázatokra futja majd, miszerint élni kellett, mert hitel van a lakásra, autóra, nyaralóra.

A Schadl-Völner ügynek, amelynek jelenleg Varga Judit és Magyar Péter a főszereplői, még lehet számos, a közvélemény előtt ma még ismeretlen fejezete. Hogy ezek miről fognak szólni, az egyelőre az alkotók édes titka, de egyszer talán minden nyilvánosságra kerül. Nemcsak a Varga-Magyar páros házasságának részletei, mert ez csupán a jéghegy csúcsa. Maga a jéghegy is előbukkan majd a víz alól és maga alá temeti a történet többi, az említetteknél fontosabb, de egyelőre még a háttérben meghúzódó szereplőit.