Vásárhelyi Mária: hiába szűnik meg a Pesti TV – a maffia marad

Harkai Péter 2022. május 11. 14:45 2022. máj. 11. 14:45

„Régi mondásom volt, hogy ’a magyarok nem értenek a sörfőzéshez és a sajtkészítéshez, a Fidesz pedig nem ért a médiához”– írta kedden délelőtt közösségi oldalán Huth Gergely, a Pestisracok.hu főszerkesztője, a július 11-től megszűnő Pesti TV programigazgatója. Vásárhelyi Mária szociológust, közírót kérdeztük a kormányhoz közeli, vállaltan jobboldali tévé megszüntetésének vélhető hátteréről.

Huth Gergely az alábbiakkal kommentálta a vezetése alá tartozott médiumok  megszűnését: „A Pesti TV tulajdonosai, azaz Vaszily Úr (Vasziliy Miklós) és Mészáros Úr cégei az alacsony reklámbevétel miatt nem kívánják tovább finanszírozni a Pesti TV működését. Mint üzletembereknek, ehhez minden joguk megvan.” Ön szerint miért született meg egyáltalán a tévécsatorna szűk két éve?

Ez is a propagandamédia terméke volt. Valószínűleg úgy gondolták, hogy ezzel közelebb kerülhetnek a fiatalokhoz. A stúdióbelső dizájnja, a szereplők á-llazasága, fiataloskodó stílusa ezt szolgálta, de mindez inkább volt groteszk és hiteltelen, semmint fiatalos. Azért próbálkoztak ezzel és így, mert nem találják az utat a fiatalokhoz, a kormánypártoknak jól érzékelhetően és folyamatosan fogy a támogatottságuk a fiatalok körében. Utat próbáltak keresni hozzájuk. Ebből is jól látható, hogy milyen képük van a mai társadalmi valóságról, ha úgy gondolták, ezzel a tartalommal és ezzel a megjelenéssel képesek megszólítani a fiatalokat. 

De miért szűnik meg mégis? Aki nem ismerné, a csatorna színvonalát jól jellemzi Gulyás Balázs publicista mai bejegyzése, aki feledhetetlen emlékként őrzi az egyik PTV műsorvezető adásbeli gesztusát, miután Gulyásnak a Magyar Hang című lapban megjelent írásával törölte ki képletesen(?) a hátsófelét.  

Túl vagyunk a választásokon s egy ilyen csatorna fenntartása irdatlan pénzbe kerül. A haszna pedig nulla. Azon kívül, hogy számolatlanul öntik a pénzt a propagandamédiába, tulajdonképpen fogalmuk sincs például arról sem, hogy ma már a fiatalok lényegében nem néznek tévét. Az érdeklődésüknek kellő tartalmakat megkeresik a megfelelő internetes platformokon. Ez már szerintem nekik is sok volt, mármint a Fidesznek, holott természetesen a mi pénzünkből történt mindez. Ez egyébként az egész kormánypárti médiára igaz, hogy iszonyatosan alacsony hatékonysággal működik, nem vonzó a közönség számára. 

A hatékonyságot azért a kétharmados választási győzelem mintha mégis igazolná.

Az az irgalmatlan összeg és a belőle gyártott tartalom – akár akarják, akár nem – megtalálja a nézőt és a hallgatót. Főként, ha kizárólagos. Így azt is megtalálja a propaganda, akinek soha eszébe nem jutna ezzel a tartalommal élni. 

Költői a kérdés, de pipáljuk ki: vajon meddig tartott volna a csatorna története, ha a nézői előfizetésből kellett volna működtetni, mint történik egyre több ellenzéki média esetében?

Maximum egy hónapig, ennyi idő alatt véglegesen kiderül, hogy erre senki sem kíváncsi és esze ágában sem lenne előfizetni. De ez is az ellenzéki média óriási hátránya, hogy miközben folyamatosan az összeomlás határán táncolnak, a kormánypárti média egyáltalán nincs rászorulva a fogyasztói támogatásra.  Nézzük meg csak a lapok árát. A Népszava háromszor annyiba kerül bővebb tartalommal, mint mondjuk a Magyar Nemzet. Ahova ráadásul dőlnek a kormányzati, kormánybarát vállalkozói hirdetések.  

Nemzetközi viszonylatban ismer-e a Pesti TV-hez hasonló jellegű, tematikájú, kormánytámogatottságú médiát?  

Kelet-Európában találhatunk erre példát. Az orosz média teljesen hasonló módon működik. Nyilván vannak olyan médiumok más országokban is, amik a kormánypárttal rokonszenveznek, de ennyire elfogult és propagandisztikus példát hirtelen nem tudnék említeni Európa nyugati feléből. Azért a média mindenhol a piacról él, kivéve Magyarországon. Ilyen tartalomért senki nem fizet – csak mi, adófizetők, a közpénzünket.

Pont egy éve már felmerült a csatorna felszámolása, a tulajdonosként jegyzett Vaszily Miklós vizsgálatot is indított a finanszírozás kivizsgálására, de mindez elhalt. Miért dönthettek akkor a további életben tartás mellett?

Nyilván számoltak és úgy vélték, van az a közpénz, amiből megéri folytatni a választás előtt. Pláne, hogy egyetlen saját fillérjükbe nem került. A választás óta eltelt idő alatt több mesterségesen életben tartott, a kormány által létrehozott orgánum is elhalt. A Pesti TV azonban az átlagosnál is színvonaltalanabb és aljasabb volt, ahol csak a gyűlölködés és mocskolódás ömlött. Én nagy megkönnyebbüléssel veszem tudomásul a felszámolását, egy méregkeverővel kevesebb.

Némileg meglepő, hogy a csatorna vezetője, tulajdonosa, Vaszily Miklós gyáván menekül a nyilvánosság elől, nem kíván nyilatkozni a történtek okairól. 

Menekül, mert megengedheti magának. Nem azért csinálja ezeket az orgánumokat, hogy sikeresen bevételt termeljenek, hanem azért, hogy újabb és újabb propagandafelületei legyenek a Fidesznek. S mit is mondhatna? Annál többet nem tudna, hogy azért zárják be a csatornát, mert pocsék volt. 

Mostanában az ellenzék egyik önigazolási mankója, hogy a választás óta eltelt időben azért történtek a minisztériumokban, a közigazgatásban rendőrségi vizsgálatok, netán letartóztatások is, mert az Európai Unió végrehajtó-testülete megkezdi a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben. A Pesti TV beáldozása beleillik-e ebbe a pozitív összeesküvés-elméletbe?

A tévé esetét nem csatolnám ide, de részben egyetértek a gondolatmenettel. Nyilván vannak olyan eljárások, amiket a kirakatba szán a kormány, mint például letartóztatás a Pénzügyminisztériumban. Az más kérdés, hogy ez miért egy hónappal a választás után jut eszükbe, de minden okuk megvan rá, hogy ilyen hülyének nézzék az Európai Uniót. Remélem ezúttal Orbánék nem járnak sikerrel és ezekkel a gesztusokkal nem altatják el Brüsszelt. Ugyanakkor ne felejtsük el azt a cikksorozatot, ami a 444-en jelent meg arról az elképesztő, milliárdos összegekkel bűvészkedő számlagyárról, amiben érintett Mészáros Lőrinctől az összes oligarcha. Ebben az ügyben nem, hogy nem tartóztattak le senkit, de lépések sem történtek a kivizsgálására. A végrehajtási ügyben is már csak ketten vannak letartóztatásban, lassan kimenekítik a saját embereiket a kínos ügyekből, nehogy terhelő vallomásokat tehessenek. Ez tiszta maffia és az is marad.